Rýsování a růst svalů jsou výrazně posilovány dostatečným spánkem

Když chce někdo na břiše pekáč buchet a mohutný hrudník, nemůže sedět na gauči a cpát se jídlem z McDonalds. Musí jednoduše do posilovny a upravit jídelníček. Jenže pořád se mu nemusí dařit, pokud trpí nešvarem dnešní doby – nedostatkem spánku. Spánek je totiž pro tvorbu svalové hmoty a rýsování svalů nezbytný.

„Dostatečně dlouhý a odpovídající spánek zvyšuje hladinu testosteronu v krvi, ten přitom pomáhá tvořit svaly, ale nedostatek spánku naopak souvisí s vylučováním kortizolu do krve, tento stresový hormon přitom naopak svalovinu odbourává,“ tvrdí doktor William Christopher Winter z University of Virginia.

Bohužel dnes více než polovina populace nespí dostatečně – alespoň sedm hodin kvalitního spánku každou noc. A právě nedostatek spánku vyvolává přibývání na váze a odbourávání svaloviny.

Jak rychle usnout?

Spousta lidí dnes nemůže kvůli stresu a starostem usnout. Všichni víme, že bychom se před spaním neměli přejídat nebo kontrolovat telefon či počítač (kvůli světlu, jež vyzařují a které narušuje proces usínání). Jenže co když to pořád nezabírá?

Nádech, výdech

Zkuste takové malé dechové cvičení – 3 vteřiny se nosem nadechujte, na dvě vteřiny dech zadržte a poté 4 vteřiny vydechujte pusou. Soustředit byste se měli jen a jen na samotné dýchání. Po pár minutách budete spolehlivě v říši snů.

Papír a tužka

Spousta z nás nedokáže před usnutím „zastavit mozek“, který má právě v tuto dobu velmi „příjemnou“ schopnost připomínat nám všechny starosti, které se za celý den nakupily. Je jasné, že v noci je vyřešíme jen stěží, ale ani tak je nemůžeme dostat z hlavy. Co teď? Mějte u postele připravený sešit a tužku a svěřte se papíru. Svůj mozek tím obalamutíte a žádné problémy nebudou stát v cestě vašemu spánku.

Síla mantry

Nepodařilo se vám zastavit tok myšlenek ani s pomocí zápisníku? Pak je budete muset nahradit něčím jiným. Nejlépe jinou myšlenkou. Zamyslete se – máte nějakou oblíbenou frázi, verš či slova k písničce? Pak vyberte jednu větu a tu si v duchu neustále opakujte. Za chvíli se sice může stát, že už zase budete řešit problémy v práci, ale nevadí – jednoduše opět odveďte pozornost k oné „mantře“.

Vhodné prostředí

Rozhlédněte se kolem sebe a zaměřte se na vybavení ložnice. Cítíte se v ní opravdu uvolněně, nic vás neruší ani nerozptyluje? Je vaše ložnice skutečně svatyní odpočinku, nebo spíše skladiště nejrůznějších věcí v kombinaci s pracovnou či obývákem? Pokud to jen dispozice vašeho bytu dovolují, zbavte ložnici všeho, co by vás mohlo odvádět od spánku, a naopak ji zařiďte tak, abyste se v ní cítili maximálně pohodlně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat