Nepodceňujte letní virózy. Imunitu vám posílí pohyb a vitamin D

Většina z nás se o svůj imunitní systém snaží pečovat především v době nejrůznějších chřipek a viróz. Ovšem to neznamená, že se kolem nás bacily a spol. v létě neprohánějí! Jak v tomto období pomoci imunitě, aby odolala všem možným útokům?

Mimochodem, když začnete na posílení své imunity pracovat v létě, budete odolnější i po zbytek roku a připravíte své tělo na příchod chřipkových období. Takže jak na to?

Nezapomínejte na pohyb

Léto nabízí spoustu příležitostí k pohybu! Věnujte mu proto nejméně 150 minut týdně (tedy 30 minut každý všední den). Úplně bude stačit, když je strávíte ostřejší chůzí nebo třeba tancem na svou oblíbenou hudbu. A kdykoli budete mít příležitost dát si do těla třeba při koupání nebo plážovém volejbalu, na cyklovýletě či inline bruslích, využijte ji!

Neodbývejte spánek

Vztah mezi imunitním systémem a dostatkem spánku byl prokázán řadou studií. Lidé, kteří spánek odbývají, mnohem častěji bojují s nejrůznějšími nemocemi. Proto si dopřávejte minimálně sedm (ideálně osm) hodin spánku každou noc.

Využijte „déčko“

Vitamin D je pro silný imunitní systém klíčový. A protože v létě si můžeme dosyta užívat sluneční paprsky, nemáme většinou o tento vitamin nouzi (pozor, vždy při pobytu na slunci chraňte svou kůži). Pokud se ale nedostanete na slunce příliš ani v letním období, dopřávejte si alespoň dostatek potravin s jeho obsahem. Například jogurt může být v horku dokonalým osvěžením, na grilu chutná skvěle ryba. Sáhnout můžete i po doplňcích stravy s vitaminem D, ale stále platí, že nejlepší je dodávat tělu živiny přirozenou cestou.

Zrevidujte jídelníček

Je jasné, že fungující imunitní systém potřebuje nejen zmíněné „déčko“, ale i ostatní živiny – vitaminy, minerály, antioxidanty… Nespoléhejte na ty v pilulkách a raději se zaměřte na to, co si nakládáte každý den na talíř. Jezte především dostatek ovoce, zeleniny, kvalitních proteinů, luštěniny, celozrnné potraviny… Zkrátka dobroty, jež patří do kategorie „zdravá strava“ a které mají právě v létě často sezonu.

Naučte se relaxovat

V létě míří většina z nás za odpočinkem na dovolenou. A je to dobře. Kdy jindy dopřát svému tělu, ale i své mysli pořádný relax, který mu pomůže odbourat stres? Zkuste letošní dovolenou využít k osvojení si nějaké relaxační techniky. Nebo si najděte hobby, jemuž se budete věnovat i po zbytek roku. Naučíte-li se efektivně odbourávat stres, posílíte imunitní systém. Stres je totiž jedním z jeho úhlavních nepřátel!

Típněte cigaretu

A když už jsme u úhlavních nepřátel imunity – není jistě překvapením, že k nim patří kouření. Řešení není třeba rozebírat. Prostě letos v létě típněte svou poslední cigaretu! Vděčné vám bude celé vaše tělo!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat