Výměnou jedné porce masa za hrst ořechů se sníží riziko předčasného úmrtí

Největší konzumenti červeného masa jsou silně ohroženi rakovinou, chorobami srdce a cév a předčasným úmrtím. Nadměrný příjem této potraviny zdraví škodí, ale stačí přitom jen velmi málo, aby se riziko vážných onemocnění a předčasné mortality snížilo. Kupříkladu vyměnit jednu porci masa denně za hrst ořechů. Riziko klesne o sedmnáct procent, tedy téměř o pětinu.

Ideální stravou člověka je ta, která bílkovinami stojí na tučných rybách obsahujících omega-3 mastné kyseliny. Velmi cenným zdrojem bílkovin a zdraví prospěšných tuků jsou také ořechy.

„Není nezbytné, aby lidé podléhali jedinému stravovacímu plánu, aby dosáhli zdravé a vyvážené stravy. Nezbytnými složkami zdravého jídelníčku jsou ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a fazole, a také snížení konzumace červeného masa a masných výrobků, jednoduchých cukrů a bílých zdrojů sacharidů – bílé rýže a mouky,“ tvrdí doktorka Mercedes Sotos-Priet z Ohio University.

Její tým prokázal, že výměnou masa za hrst ořechů se sníží riziko předčasného úmrtí na nejrůznější příčiny až o sedmnáct procent.

Jak ho připravit?

V českých kuchyních má ovšem maso své pevné místo. Vždyť roční spotřeba je téměř 80 kilogramů „na hlavu“! Je tedy jisté, že tahle surovina se jí hodně, často a všude. Ale co příprava? V ní se nezřídka dělají chyby. Jak správně postupovat při dušení, pečení a smažení?

Dušení

Před dušením je dobré „flákotu“ naložit. Skvěle vám poslouží směs vody, octa, soli, cibule, zeleniny a koření. Vedle nešlápnete ani s kysaným mlékem, jelikož obsažené kyseliny uvolní tužší svalová vlákna. Nejprve maso osmahněte na tuku, tím se srazí horní vrstva a šťáva nevyteče. Ať už jde o hovězí, vepřové, telecí či skopové, nikdy do něj při obracení nepíchejte vidličkou, nebo tekutina opustí prostor a při podávání bude suché. Sáhněte raději po lžíci! Duste pod pokličkou doměkka a nezapomeňte občas podlévat horkou vodou.

Pečení

Správně upečené maso by mělo mít zabarvenou kůrku. Vložte je do předehřáté trouby a zpočátku nastavte vyšší teplotu, poté příkon snižujte a dopékejte zvolna. Vodu přilévejte jen v nejnutnějším případě, šťáva z takto upraveného masa je chutnější, jestliže na podlévání použijete vývar z kostí nebo zeleniny. Chcete-li dosáhnout lákavější barvy, ještě před umístěním do trouby maso polijte mlékem.

Smažení

Fígl na řízky? Maso v trojobalu po klasickém kolečku hladké mouky, vejcích a strouhance znovu namočte v rozšlehaném bílku. Tak nenasákne tukem, strouhanka neopadá a také se nepřipálí. Pokud se nebráníte změnám, místo mouky hladké zkuste hrubou, obal je pak ještě křupavější! A jak poznat, kdy začít smažit? Žádná věda, o správné teplotě se přesvědčíte tak, že do tuku vhodíte špetku strouhanky. Pokud zpění, můžete se ihned pustit do díla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat