Nepříjemný zápach nohou. Pomůže strava i koupele

Ačkoli léto je obdobím sandálek, žabek a dalších otevřených botek, občas vyrazíme v uzavřené obuvi a pak se jen modlíme, abychom se nikde nemuseli zouvat. Zápach zpocených nohou není nic příjemného.

Máme několik zaručených tipů, jak se zápachu chodidel zbavit či jej alespoň zmírnit.

Botky jsou základ

Je jasné, že nohy se nám budou potit mnohem víc v neprodyšných botkách než v sandálech. Ale ani uzavřené boty nemusejí nutně znamenat chodidla, která nebudete chtít na veřejnosti obnažovat! Boty by měly být z prodyšného, kvalitního materiálu, který zajistí, že se chodidla nebudou – zjednodušeně řečeno – koupat ve vlastní šťávě.

Nejen na botách záleží – opatrní buďte také při výběru ponožek. Můžete investovat přímo do takových, jež jsou proti zápachu speciálně vyrobené (materiál obsahuje například vlákna stříbra či je jinak ošetřen), ale pokud žádnou větší investici nezvažujete, stačí, když si budete nazouvat ponožky vždy ze 100% bavlny. Umělé materiály totiž nejsou tak prodyšné a savé, a tak podporují množení bakterií způsobujících zápach.

Pomocníci z drogerie

Většina z nás se spoléhá na nejrůznější deodoranty na nohy či do bot, případně přípravky z lékárny a drogerie přímo zaměřené na boj s nepříjemným zápachem chodidel.

Vsadit také můžete na nejrůznější pudry (oceníte klidně i dětský zásyp), které účinně vstřebají pot a zabrání zápachu.

Další „voňavou“ možností řešení jsou esenciální oleje – proti zápachu nohou pomůže tea tree olej, ale také esenciální olej z levandule či máty. Jen pamatujte, že tyto oleje se na pokožku nemají nanášet neředěné, stačí, když přidáte pár kapek například do svého oblíbeného tělového mléka apod.

Co máte na talíři

Je jasné, že čím méně se nám budou nožky potit, tím méně bude hrozit, že budou původcem nepříjemného odéru. A na naše pocení má do jisté míry vliv i to, co jíme. Některé pokrmy totiž dokážou pocení zvýšit. A těm je třeba se – nejen v létě – vyhýbat, případně si je nedopřávat, pokud vás například čeká návštěva, na níž se budete muset zouvat.

Které pochoutky raději omezit? Tak například smažená jídla, ale také rajčatovou omáčku nebo nápoje obsahující kofein či alkohol. Rovněž se vyhýbejte jídlům kořeněným (především těm pálivým – po nich se člověk zpotí bez ohledu na roční období). Naopak si dopřávejte ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, například melouny, broskve, okurku, ale také špenát nebo saláty.

Koupel pro nožky

Dopřejte svým chodidlům osvěžující lázeň, která jim nejen uleví po celodenním chození, ale ještě pomůže bojovat proti zápachu. V drogerii seženete nejrůznější soli, oleje či bylinné směsi určené právě pro tento účel, ale možná nebudete muset do obchodu vůbec zamířit.

Proti pocení nohou pomáhá ingredience, již máte s největší pravděpodobností dávno doma. Je jí obyčejný černý čaj! Prostě nožky na 30 minut naložte do silnějšího nálevu a nechte je odpočívat. Složky, jež se v čaji nacházejí, pozitivně ovlivňují potní žlázy a vy budete mít po starostech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat