Severská strava plná ryb a zeleniny je nejlepší prevencí úpadku mozku

Ačkoli se jako lék na všechny civilizační choroby předepisuje v posledních letech strava středomořská, velmi zdravý je také jídelníček vikingů neboli nordická dieta. Ta sestává z velkého množství ryb, listové zeleniny, ovoce, rýže a kuřat. A podle švédských vědců je jednou z nejlepších jako prevence neurodegenerativních chorob, které začínají západní společnost klátit jako epidemie.

Nemocných s demencí – například Alzheimerovou chorobou – rok od roku přibývá. Zvyšuje se délka života, ale mozek nemládne. A lidé bohužel svým životním stylem k jeho úpadku výrazně přispívají.

Nordická strava se vyhýbá kořenové zelenině bohaté na cukry, bramborám a upraveným obilovinám. Ty se v tomto jídelníčku nacházejí pouze jako celozrnné.

„Jídelníček podobající se stravě vikingů, kteří jedli velké množství ryb a listové zeleniny, ovoce a celozrnné obiloviny, je ideální prevencí demence. Osoby, které se stravují tímto stylem trpí neurodegenerativními chorobami mnohem vzácněji,“ tvrdí vědci z vysoké školy Karolinska Insitutet ve Stockholmu.

Zaměřeno na ryby

O tom, že rybí maso především díky obsahu omega-3 mastných kyselin prospívá našemu mozku, víme už docela dlouho. Ale byla by chyba myslet si, že nám ryby nemohou prospívat i jinak. Proč je zařadit na jídelníček co nejčastěji?

Tlumí zánětlivé procesy

Omega-3 mastné kyseliny toho umějí v našem těle spoustu, mimo jiné dokážou pomoci s nejrůznějšími záněty, a tak například tlumí bolestivost takových onemocnění, jako je artróza.

Podporují zdraví srdce a cév

Dalším důvodem, proč konzumovat více ryb, je skutečnost, že látky v nich obsažené zvyšují elasticitu cév nebo snižují hladinu “zlého” cholesterolu, čímž snižují riziko srdečního selhání či cévní mozkové příhody.

Zlepšují zrak

Mastné kyseliny obsažené v rybách rovněž pozitivně ovlivňují zdraví našich očí.

Pomáhají proti diabetu

Jeden z výzkumů v roce 2011 ukázal, že pravidelná konzumace ryb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a tím i riziko vzniku cukrovky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat