Přemáhání sil v posilovně může smrtelně poškodit ledviny

Australští vědci varují fitness fanatiky, aby cvičení nepřeháněli. Někteří se doslova sebepoškozují a můžou si přivodit smrtelné selhání ledvin. Při extrémním přemáhání na spinningu či při kruhovém tréninku totiž svalové buňky otečou a prasknou a vypustí tak do krve škodlivé bílkoviny, které způsobí poškození ledvin. A to tak vážné, že řada případů končí smrtí.

Jen v Brisbane takových případů zaznamenali čtyřicet v posledních deseti letech. Vždy šlo o extrémní přepínání sil.

Cvičením vyvolaná rhabdomyolýza znamená poškození svalových buněk, které uvolní svůj obsah do plazmy. Při rozsáhlém poškození svalů může dojít k závažnému zvýšení svalových enzymů v krvi, které je provázeno iontovou nerovnováhou a akutním selháním ledvin.

„Jen v Brisbane jsme případů úmrtí na rhabdomyolýzu následkem přepínání při spinningu zaznamenali čtyřicet ročně. Je to nárůst o sedm set procent za posledních deset let,“ tvrdí doktor Rob Eley z University of Queensland.

Prevencí rhabdomyolýzy vyvolané cvičením je pití dostatečného množství vody při cvičení, snížení teploty v posilovně, dobré větrání a především nepřemáhání se do extrému.

Extrémy škodí i střevům

Ledviny nejsou jediným orgánem, který při extrémním přepětí sil v posilovně apod. trpí. Podle nedávné studie takový trénink neprospívá ani našim střevům. Ačkoli je cvičení zdravé a pro člověka nezbytné, může jako vše ostatní v nadbytku škodit. Norští vědci prokázali, že narušuje stabilitu střevní mikroflóry a to zase může vést k rozvoji diabetu, obezitě a taky rakovině.

Pokud člověk zvýší svůj fitness režim na extrémní míru a začne mít zažívací potíže, měl by se zamyslet. Právě nerovnováha ve střevech ho upozorňuje na problémy. Jednak došlo k narušení mikroflóry, ale také se zhoršila ochranná bariéra ve střevech, takže se do těla vstřebávají nebezpečné látky.

K podobnému narušení mikroflóry dochází také při extrémním tréninku vrcholových sportovců a výcviku armádních složek. Není žádnou novinkou, že atleti a vojáci nepatří zrovna k nejzdravějším příkladům a jejich intenzivní cvičení zdraví poškozuje.

Vědci z Norska ale možná přišli na jeden z mechanismů oslabení zdraví lidí, kteří cvičení a pohyb přehánějí. Ti pak můžou trpět také syndromem dráždivého tračníku, diabetem, vysokým krevním tlakem, depresí, obezitou, astmatem, kolitidou a rakovinou tlustého střeva.

„Naše výzkumy naznačují, že střevní mikrobiota může být jedním z faktorů ovlivňujících reakci na vážný fyziologický stres,“ tvrdí autoři z Norska.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat