Jíst zdravě je snazší, než si myslíte. Stačí znát pár triků

Ze všech stran slyšíte, jak je důležité jíst zdravě. Jenže kdo má mít čas a energii zjišťovat, jestli se stravuje „podle pravidel“? A vůbec, vždyť je to tak složité a drahé! Poznáváte se? Pak se společně s námi můžete přesvědčit, že jíst zdravě není až taková věda. A pomůže vám k tomu i pár osvědčených triků!

Jak do svého jídelníčku propašovat víc zeleniny? Jak zvýšit příjem vlákniny a nahradit některé nezdravé ingredience? Víme to!

Těstoviny? Zeleninové!

Vyskytují se na vašem jídelníčku často těstoviny? Pak je zkuste nahradit těmi zeleninovými. Prostě vezměte například cuketu nebo obyčejnou mrkev a s pomocí škrabky na brambory z nich vytvořte tenoučké a dlouhé „plátky“. Ty pak připravíte s ostatními oblíbenými ingrediencemi namísto těstovin. Spoustu receptů najdete na internetu!

Není dezert jako dezert

Jak si pochutnat a zas tak nehřešit na zdraví? Zkuste vyměnit některé suroviny v domácích koláčích či buchtách za zdravější. Tak například cukr za med, datle či melasu, bílou mouku za celozrnnou, rozpuštěné máslo za jablečný džus… Zmrzlina také nemusí být plná tuku či cukru – prostě si vyrobte doma „zmrzku“ z jogurtu a čerstvého ovoce! Mlsat jde i zdravě!

Zdravé zahušťování

Přestaňte zahušťovat omáčky či polévky moukou nebo jíškou apod. Prostě je zahustěte rozmixovanou zeleninou. Nejenže bude jídlo zdravější díky absenci bílé mouky či škrobu, ale navíc mu dodáte vlákninu, které má většina z nás ve stravě nedostatek.

Příprava na snídani

Také byste si rádi pochutnali k snídani na ovesné kaši, ale ráno prostě nestíháte pomalu ani sprchu, natož vaření? Připravte si suroviny večer předem! Ráno už jen všechno smícháte a ohřejete. Než se vám ohřeje voda na čaj, máte zdravou snídani na talíři.

Zelenina místo chipsů

Toužíte po něčem křupavém k večernímu filmu nebo seriálu? Na chipsy zapomeňte, ty se zdravou stravou nemají moc co do činění. Místo toho si připravte mističku s nakrájenou zeleninou, jako je například paprika, mrkev, řapíkatý celer… A klidně je rozkrájejte na několik dní dopředu – když je umístíte do krabiček, vydrží a vás nebude lákat mlsat něco jiného.

Jasný plán

Jak dodržet předsevzetí o zdravém stravování? Podle odborníků budete mít větší šance, že to nevzdáte, když si všechno pěkně „hodíte“ na papír. Takže si vždycky v neděli sedněte a sestavte si jídelníček na celý týden. Ideálně si rovnou připravte i nákupní seznam a nakupte podle něj vše potřebné. Všechna jídla, jež můžete připravit předem, uvařte. Budou pak snadno po ruce!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat