Chcete se dožít stovky? Neseďte a nekuřte

Ačkoli se průměrný věk neustále zvyšuje, skutečná dlouhověkost je dopřána málokomu. Chtěli byste se také dožít stovky, pozorovat svá pravnoučata a měnící se svět? Pak pro to musíte něco udělat. Protože i věk, jehož se dožijeme, do značné míry můžeme ovlivnit svým přístupem ke svému zdraví.

Co tedy dělat a nedělat, abyste se dožili oné magické stovky?

Típněte cigaretu

A nebo ještě líp – nikdy ji nezapalte. Kouření prokazatelně snižuje délku života a přispívá k řadě nemocí a předčasnému úmrtí. Jistě, vždycky se najde nějaký příběh typu „tenhle chlápek celý život kouřil a chlastal a už je mu devadesát osm“, ale jedná se o naprosté výjimky. Šance, že budete s cigaretou v puse jednou z nich, je mizivá.

Zvedněte se ze židle

Lidské tělo je uzpůsoben k tomu, aby se hýbalo. Jenže s postupem doby a tím, jak stále více lidí tráví pracovní den v podstatě „na zadku“ na židli, pozorují lékaři znepokojivý trend v nárůstu některých vážných onemocnění. Ano, je prokázáno, že sedavý způsob života je pro nás skoro zhoubný. Co s tím? Je jasné, že práci nezměníte, nicméně využívejte k pohybu chvíle mimo ni.

Mažte se

Neboli používejte krémy s ochrannými UV faktory. Sluneční paprsky naší kůži opravdu příliš nesvědčí. Slunce samotné pro život potřebujeme (když nic jiného, získáváme z něj vitamin D), nicméně naše pokožka by před ním měla být vždy chráněna. A nevadí, že zrovna není léto a slunce jasně nesvítí. I když je pod mrakem, dopadají na zem paprsky UV záření.

Neodbývejte spánek

Spousta lidí považuje spánek za jakýsi přežitek, za dobu, kdy se nic neděje, a tudíž je to vlastně promarněný čas. Chyba. Spánek je pro lidský organismus životně důležitý. Je prokázáno, že lidé, kteří spí jen pět hodin a méně, se dožívají nižšího věku. Takže si dopřejte oněch 7 až 9 hodin každou noc. Mimochodem, nic se nemá přehánět – vědci nedoporučují dospělým spát více než 10 hodin denně.

Nepřehánějte to se sklenkou

Jistě, občas nějaká sklenka alkoholu neuškodí. Ovšem pravidelná nadměrná konzumace alkoholu už tělo poškozuje poměrně výrazně. Trpí nejen játra, ale i srdce a cévy, ledviny, žaludek nebo mozek. Je jasné, že s takovou kombinací člověk, který nadmíru pije, nemůže žít příliš dlouho.

Naučte se relaxovat

Nepodceňujte duševní pohodu! Také ta se totiž odráží na našem zdravotním stavu a může do značné míry ovlivnit, jak dlouho na tomto světě pobudeme. Stres, deprese, úzkosti a jiné duševní obtíže jsou dnes na vzestupu a je třeba je řešit. U některých stačí naučit se relaxovat, u jiných je nutné vyhledat pomoc odborníků. Stav mysli a těla se ovlivňují víc, než byste si mohli myslet!

Nezanedbávejte prevenci

Náš zdravotní systém myslí i na prevenci. To znamená, že máte nárok nejen vyhledat lékaře, když jste nemocní, ale také v rámci preventivních prohlídek. Ty mají jasně dané intervaly (například u praktického lékaře jednou za dva roky, u zubaře dvakrát ročně apod.). Tak jich využívejte! Dokáží totiž odhalit potíže ještě v zárodku, tedy ve chvíli, kdy se dají snadno a účinně řešit.

Jezte zdravě

A na konec je nutné zmínit výživu. I když je tolikrát prokázáno, že naše strava má na naše zdraví obrovský vliv, stejně ji spousta z nás podceňuje a stravuje se tak, že odborníkům na výživu vstávají vlasy hrůzou. Není od věci se zamyslet nad vlastním jídelníčkem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat