Saunování výrazně snižuje riziko zápalu plic a jiných potíží dýchací soustavy

Finové nedají na saunování dopustit. Je to pro ně během dlouhých zim stejně běžná procedura jako pro našince venkovní koupání v létě. Dopřávají si ho vlastně ještě častěji, mnozí i několikrát týdně, a také díky tomu mají mnohem méně potíží s plícemi a zřídka trpí zápalem plic. Vědci z finského Kuopia a anglického Bristolu prokázali, že saunování skutečně snižuje riziko onemocnění infekcí plic.

U mužů, kteří si saunu dopřejí alespoň dvakrát týdně, se riziko zápalu plic sníží o třicet procent, pokud do extrémně horké místnosti chodí čtyřikrát týdně, riziko je nižší o čtyřicet procent. A snižuje se také riziko jiných infekcí dýchacích cest, a dokonce i astmatu.

„Tyto důkazy se přidávají k dalším poznatkům o blahodárných účincích sauny na akutní i chronické nemoci. Sauna je příjemná a uvolňující činnost. Je to bezpečná a většinou lidí dobře snášená procedura,“ tvrdí autoři.

Sauna také pomáhá osobám s vysokým krevním tlakem, ale je nebezpečná pro pacienty krátce po infarktu srdce či s některými těžkými chorobami oběhové soustavy.

Pozor na saunové mýty

Ačkoli má saunování kořeny ve Finsku, popularita klasické sauny se rozrostla po celém světě a společně s dalšími alternativami patří již ke standardům většiny wellness center i u nás. Kolem saunování ovšem stále panují mýty a polopravdy, kvůli kterým si lidé návštěvu sauny odpírají nebo od ní očekávají nesplnitelné. Které jsou ty nejčastější?

Čím déle, tím lépe

Optimální teplota finské sauny je 95 °C. Tato teplota působí v krátkodobém horizontu na tělo příznivě, při nepřiměřeně dlouhém kontaktu si ale naopak můžete přivodit fatální zdravotní následky. Organismus si totiž můžete přehřát a dehydrovat či si způsobit abnormální činnost srdce. V případě dospělých proto existuje doporučený limit přibližně 15 minut, kdy byste se měli v sauně zdržovat. Vždy však záleží na vašem aktuálním stavu, není ostuda odejít ze sauny dříve.

Nahota není nutná

Návštěva sauny v nahotě má svůj hygienický i zdravotní důvod. Na těle se totiž působením horka kondenzuje voda a pot obsahující toxické látky, které přes látku nemají kam unikat. Vzniká tu rovněž vlhkost, v níž se snáze množí bakterie. Pokud si na sobě necháte plavky, může se kromě toho povrch vaší kůže nepříjemně podráždit. Zakrytá pokožka navíc podporuje termoregulaci těla, čímž se zhoršuje prohřátí a sauna nemá takový efekt.

Sauna pomáhá zhubnout

Podle odborníků lze samotným saunováním spálit jen zhruba 300 kalorií. Neubývá při něm totiž tuk, ale vypařuje se voda, která je v těle zastoupena bohatým množstvím. Ta se však vrátí ihned, jakmile se napijete nebo najíte. Na druhé straně je pravdou, že saunování zbavuje toxinů, jež jsou příčinou usazování tuku v podkoží, a posiluje metabolismus, což je důležitým krokem v procesu hubnutí. Samotné shazování kil je však spíše otázkou dlouhodobé aktivity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat