Procházka v parku se psychologicky nevyrovná pobytu na venkově a ve volné přírodě

Čas strávený ve volné přírodě a na venkově má na psychiku a celkovou pohodu člověka tak silný vliv, že se mu rozhodně nevyrovná náhražka – procházka v městském parku či pobyt na městské zahrádce. Lidé se miliony let vyvíjeli v těsném sepětí s divokou přírodou, takže pravidelný pobyt v ní stále působí blahodárně na psychiku a celkový pocit pohody.

Vědci z Exeteru a Surrey zkoumali vliv pobytu v různých typech zeleně na psychiku člověka. A všimli si, že nejsilnější účinek na psychiku a celkovou náladu má pobyt v zeleni, která je velmi podobná původní divočině – v národních parcích, rezervacích a chráněných oblastech. Účinek se dostavuje po půl hodině pobytu v daném prostředí, ale na venkově a v divočině je mnohonásobně silnější než v městském parku či městské zahradě.

„Už nějaký čas psychologové vědí, že příroda má blahodárné účinky na naši psychiku a hraje v celkové pohodě člověka nezbytnou roli, ale stále zkoumáme, jak působí a proč tomu tak je. Tady jsme prokázali, že naše mentální pohoda a emoční sepjetí s přírodou se liší podle typu a kvality prostředí, které navštívíme,“ vysvětluje hlavní autorka výzkumu doktorka Kayleigh Wyles z University of Surrey.

Kdy vyrazit? Ráno!

Nicméně i když žijete ve městě, neměli byste procházky podceňovat. I půlhodinka strávená procházením se v parku náš organismus pozitivně ovlivňuje! Ale napadlo by vás, že nejlepší čas je na takovou procházku hned po ránu? Procházka trvající asi 30 minut – plus minus. To je vše, co potřebujete k tomu, aby se vaše tělo udržovalo zdravé. Tohle všechno totiž zmůže obyčejná chůze…

Nižší riziko diabetu

Podle výzkumů může třicetiminutová ranní chůze pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, stejně jako řízení inzulinu u diabetu 2. typu. Chůze umožňuje buňkám ve svalech využít více glukózy, pomáhá spalovat tělesné tuky, které nejsou potřeba, a také pomáhá při zlepšování indexu tělesné hmotnosti (BMI). Pro diabetiky nesmírně přínosné!

Silnější srdce

Studie prokázaly, že každodenní (rutinní) chůze může pomoci ke snížení krevního tlaku a posílí srdce. Ranní procházky také snižují hladinu triacylglycerolu a zabraňují vzniku hypertenze. Každé ráno se tak můžete vyhnout vzniku onemocnění srdce.

Proti demenci

Závěry vědců jasně dokazují, že pravidelná chůze pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby a demence. Konkrétně snižuje riziko těchto onemocnění až o 54 procent, což není zrovna málo, zvlášť když se jedná o běžný problém mezi staršími osobami. Chůze pětkrát týdně také snižuje riziko mrtvice.

Vypracované tělo

Nemusíte absolvovat náročné cviky, abyste získali sexy tělo. Ranní chůze může pomoci při obnově svalového tonu, přičemž hlavní roli hrají nejen nohy a břicho, ale další části těla. Stačí jen chtít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat