Kávu vzali lékaři na milost. Snižuje prý riziko cukrovky, rakoviny či onemocnění jater

Další studie zabývající se účinky konzumace kávy přichází s pozitivním vzkazem pro ty, kteří tento nápoj milují. Tři šálky kávy denně totiž sníží riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy o patnáct procent. A o sedmnáct dokonce riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny. Antioxidanty obsažené v kávě snižují také riziko demence, poškození jater, diabetu a některých typů rakoviny.

„Tento nápoj je spíš prevencí chorob, než že by nějaké poškození sám způsoboval, tvrdí to jedna z nejobsáhlejších studií, která kdy byla probádána,“ cituje deník The Mail.

Podle vědců z University of Southampton se lidé nemusejí vůbec bát tří až čtyř šálků kávy denně, což je doporučení, o němž se píše už několik posledních let.

„Káva se ve velkém konzumuje na celém světě a může mít pozitivní zdravotní účinky, zvláště při léčbě chronického selhání jater. Konzumace kávy se obecně jeví jako bezpečná v rámci běžné míry konzumace, data výzkumů naznačují, že nejvíce snižují riziko řady chorob tři až čtyři šálky kávy denně, a toto množství spíš prospívá než škodí,“ tvrdí autoři ze Southamptonu.

Podle všeho prospívá lidskému zdraví celá řada antioxidantů, která se v kávě bohatě vyskytuje.

Proč bez ní nepřežiju?

Také patří káva do vašeho života a bez několika šálků tohoto lahodného nápoje si vůbec neumíte představit den? A jak je možné, že někomu stačí jedna káva denně a druhý je do sebe klopí po dvou hodinách od rána do večera? Můžou za to geny. Jmenovitě různé varianty (alely) genu PDSS2, který brzdí odbourávání kofeinu v těle. Majitelé alely, která nesnižuje rychlost odbourávání kofeinu, pak mají potřebu dodávat tělu nápoj několikrát za den.

Lidé, kteří mají alely omezující schopnost těla odbourávat tento alkaloid, pak vypijí jeden šálek ráno a vystačí si s ním na celý den.

Studie genetiků z University of Edinburgh naznačuje, že závislost na kofeinu je skutečně zapsána v genech. Ty totiž ovlivňují mechanismy metabolizace kofeinu v těle.

„Výsledky naší studie přidávají další poznatky k existujícím výzkumům, které naznačují, že naše touha po pití kávy může mít genetické pozadí,“ uvedla autorka doktorka Nicola Pirastu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat