Testosteron zřejmě chrání před astmatem. Jsme ale kvůli němu i tak paličatí

Američtí vědci přišli zřejmě na to, proč ženy onemocní astmatem dvakrát častěji než muži. Může za to fakt, že mají nízkou hladinu testosteronu v krvi. Ten přitom chrání před rozvojem onemocnění tím, že blokuje jisté imunitní buňky v produkci bílkovin zvyšujících zahlenění a záněty dýchacích cest.

„Náš objev by mohl přispět k vývoji nové léčby pro ženy s astmatem. Testosteron má zřejmě mnoho dalších účinků, aby mohl být jednoduše použit jako lék, ale léčba založená na tomto hormonu se vyvíjí a mohly by z ní více těžit ženy,“ míní doktor Dawn Newcomb z University of Vanderbilt v Nashville.

Studie také vysvětluje, proč chlapci mají častěji než dívky astma jen před pubertou. Během ní se začne produkovat velké množství testosteronu v jejich těle a chrání je před rozvojem tohoto onemocnění, zatímco dívky produkující estrogen začnou být k onemocnění naopak mnohem náchylnější. Také ženy posilující a sportující několikrát týdně jsou chráněny před astmatem více zřejmě proto, že mají vyšší hladinu mužského pohlavního hormonu v krvi.

Testosteron tlumí činnost přirozených lymfoidních buněk 2, zatímco estrogen je podporuje v činnosti. Tyto buňky přitom stojí za rozvojem astmatu.

Bez astmatu, ale paličatí

Testosteron ovlivňuje ovšem nejen fyzické zdraví člověka. Jak to vypadá, může často i za některé rysy osobnosti. Například vědci z Kalifornie tvrdí, že přišli na to, proč jsou někteří muži tak paličatí a odmítají přiznat svou chybu, i když je naprosto evidentní, že se mýlí. Třebaže pro jejich omyl existují jasné důkazy, tvrdě si stojí za svým. A může za to právě mužský pohlavní hormon. Čím více ho muž v těle má, tím více hrozí, že si bude stát paličatě za svým.

Paličatost a přesvědčení o své neomylnosti souvisí s účinky testosteronu na mozek. Ten činí blesková rozhodnutí a testosteron také brzdí procesy mentální kontroly vlastních úsudků a posiluje naopak přesvědčení o vlastní neomylnosti.

„Co jsme zjistili, je, že testosteron podporuje bleskové úsudky bez rozmýšlení u věcí náročných na přemýšlení, v nichž jsou intuitivní přesvědčení obvykle nesprávná. Testosteron brzdí procesy mentální kontroly vlastní práce a zvyšuje intuitivní pocit, že má rozhodně pravdu,“ vysvětluje profesor Colin Camerer z Kalifornského technologického institutu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat