Můžete se nechat očkovat proti chřipce, když jste nemocní?

Nějak jste se zapomněli nechat očkovat proti chřipce a teď chrchláte, plivete hleny, smrkáte a sami sobě nadáváte s tím, že jste si tohle všechno možná mohli ušetřit? Jestli máte v plánu navštívit svého obvodního lékaře s prosbou, zda by na vás jednu vakcínu nevytáhl, měli byste nejdřív vědět, zda vám to vůbec projde.

Rýma a kašel

„Vždy záleží na příznacích,“ říká Aidtya Gaur, člen fakulty v oddělení infekčních onemocnění v Dětské nemocnici pro výzkum dětí v Memphisu, Tennessee. „Obvykle někdo, kdo trpí mírným onemocněním, může být očkován, nicméně v případě vážnějších příznaků musí být očkování odloženo,“ dodává odborník s tím, že mírné onemocnění, tedy nějaká ta rýma a občasný kašel, nepředstavuje kontraindikaci proti chřipce.

Víte, že…

Vakcína proti chřipce se aplikuje jednou ročně, ideálně na podzim. Její cena se pohybuje okolo 300 korun.

Pokud se však vaše nemoc projevuje něčím horším, než posmrkaným kapesníkem, měli byste se před zahájením vakcinace poradit se svým lékařem. „U někoho, kdo je těžce nemocný, může poskytovatel zdravotní péče odložit vakcinaci proti chřipce kvůli tomu, aby se zabránilo záměně mylných příznaků a symptomů nemoci s vedlejšími účinky vakcíny,“ dál objasňuje odborník, který dodává, že reakce na očkování aktuálně nemocným na pohodě moc nepřidá.

Špatné a ještě horší

Lidé s chřipkou totiž trpí bolestmi svalů, kloubů i horečkami. Jakmile tyhle příznaky máte, nemůžete zjistit, zda vaše tělo na vakcínu reaguje. A když už hovoříme o reakcích, je nutné ujasnit si jednu věc. Pokud po „včelce“ zjistíte příznaky podobné chřipce, není to proto, že vám ji vakcína předala. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se jedná o běžné nežádoucí účinky jakékoli injekce.

Jestli se v prvních dnech cítíte mizerně, je možné, že jste zareagovali na virus dříve, než si vaše tělo vytvořilo protilátky. (To trvá asi dva týdny.) Kde kdo právě tohoto stavu chce být ušetřen, a tak na vakcinaci nepřistoupí. Dělá správně?

Očkovat či neočkovat?

Zatímco vakcína nenabízí 100% ochranu před chřipkou, je to stále „první a nejlepší způsob“, jak se proti virům chránit. Aspoň tak to tvrdí výše uvedené americké centrum, podle kterého je jedině dobře, že se lidé očkují. Prý se pak virus tolik nerozšiřuje mezi zranitelné osoby, jako třeba postarší lidi a děti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat