Riziko zlomeniny krčku snižují pevná hýždě

Zlomenina krčku výrazně zhoršuje kvalitu života starších osob. Nezřídka bývá kloubní náhrada zvýšeným rizikem předčasného úmrtí. Podle odborníků je ale důležitá prevence a to nejen v podobě správné kostní výživy. Ale pevnost kloubů a kostí ovlivňují hlavně aktivní a dobře fungující svaly. Riziko zlomeniny krčku výrazně snižují také pevné hýždě.

„Být aktivní a udržovat si dobrý krevní oběh a kondici oběhové soustavy včetně posilování stability kolem kloubů jsou efektivní metody snižování rizika zlomeniny krčku,“ tvrdí doktor Matt Roberts z Londýna.

Lidem s rizikem zlomeniny doporučuje posilovat především hýždě a stehna. Tím se totiž fixuje kyčelní kloub. A posilování hýždí je nezbytné také u osob po operaci kloubní náhrady.

„Obnova síly hýžďových svalů – zadku – je nezbytná pro úspěšné zotavení po operaci. A ano, je to přesně ten případ aktivního používání jako prevence ztráty funkce,“ vysvětluje doktor Roberts v rozhovoru pro deník The Mail.

Ideálním posilováním u starších osob je leh na zádech s pokrčenýma nohama a zatínání hýždí a zvedání pánve ke stropu. Čím více opakování člověk zvládne, tím lépe. Cvičením navíc člověk přijde o nadbytečné tukové zásoby, sníží svou tělesnou hmotnost a tím uleví také kloubům.

Pevný zadeček? Spíše báto...

Jenže stále méně lidí má zřetelný rozdíl mezi hýžděmi a stehny. Kdysi jasně vyrýsované proporce pozadí a dolních končetin se podle fitness expertů stírají především kvůli sedavému povolání a nedostatečnému používání stehen a hýždí. A pomoci může samozřejmě sport nebo třeba jóga.

Častěji k tomu dochází u žen, u nichž se nevyvinou řádné hýžďové svaly a tuková vrstva se slévá s tou na stehnech. Ovšem ani muži už dnes nejsou výjimkou. Jim však, pokud pravidelně cvičí, svaly rostou rychleji a rozdíl mezi zadkem a stehny je zřetelnější. Svaly, které formují pozadí a stehna, se posilují především při častém zvedání z podřepu, běhu a při dalších aktivitách. Při občasné chůzi a sezení dochází k zakrnění hýždí a zániku pozadí.

Vypadá to pak, že vám zadek spadl na stehna… vypadá to jako bláto a vlastně to taky bláto je,“ míní cvičitelka pilates Valerie Samulsk z newyorského centra YogaWorks.

Řada jógových asán může proti povadlému pozadí pomoci. Především ty, při nichž se zanožuje a nohy tlačí vzhůru k nebi. Jedním z cviků je leh na břiše, kdy se pokrčí nohy v kolenou směrem k nebi, ruce uchopí chodidla a hlava s trupem se zvednou z podložky a trčí vzhůru. Stejně tak nohy chycené v rukou se snaží mířit co nejvýše. A hýždě jsou silně zatnuté, tělo se dotýká podložky jen v oblasti stydké spony a přední strany kyčlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat