Odpolední zdřímnutí zlepšuje paměť, produktivitu i schopnost učení

Nemůžete se na nic soustředit, hlava naprosto stávkuje a energie je pro vás nedostatkovým zbožím? Zapomeňte na litry kofeinového nakopávače. Pro napravení situace totiž nemusíte dělat vůbec nic – stačí jen na chvilku usnout. No vážně!

Už jste z toho vánočního shonu doslova na prášky? Tíží vás únava, přinutit se do nějaké produktivity je nadlidský úkol a zase jste zapomněli, co máte nakoupit. Co s tím? Jedno vskutku spásné řešení by se našlo. Hoďte všechno za hlavu, nastavte si mobil na tichý režim a jděte si lehnout. To byste nevěřili, co dokáže pár minut se zavřenými víčky…

Šlofík jako účinný restart

To, že spánek je zásadní nejen pro zdraví, ale i pro kreativitu a myšlení, odborníci zdůrazňují dnes a denně. A platí to i v případě odpolední „chrupky“! K nakopnutí soustředěnosti, paměti, energie a zlepšení výkonnosti se navíc lze „prospat“ už za dvacet minut. Jste přesvědčení o tom, že tohle by u šéfa neprošlo? Třeba házíte flintu do žita předčasně.

Již mnoho světových a úspěšných společností ze zámoří, jako je třeba Google, Apple či Microsoft, tyto osvěžující přestávky svým zaměstnancům povolují, ne-li, přímo doporučují. Možná by tedy stačila nějaká dobře mířená připomínka na vedení. A jako přesvědčující argument můžete vytasit tenhle trumf!

Nerušit, obnovuji myšlení

Američtí vědci působící na kalifornské univerzitě v Berkeley na základě své studie téměř přísahají, že krátké podřimování má na mozek nesmírně pozitivní vliv. Jeho funkce, včetně paměti a koncentrace, se restartují a obnovují už po deseti minutách klimbání, po dvaceti to prý přemýšlí doslova samo.

Mimochodem, tuto stanovenou dobu byste neměli překračovat, neboť byste se po probuzení nedočkali kognitivních pozitiv, ale spíše únavy. Navíc by to vašemu tělu hodně narušilo cirkadiánní rytmy, z čehož by se večer mohly vyklubat potíže s usínáním. Co říkáte na pozitiva bleskového zdřímnutí? Moment, je tu ještě jedno!

Optimismus jako bonus navíc

Závěry jiného průzkumu, provedeného tentokrát na britské univerzitě v nemetropolitním hrabství Hertfordshire, uvádějí, že jedinci, kteří si dopřejí krátký šlofík v odpoledních hodinách, vykazují pocity štěstí a optimismu. Nutno dodat, že radostné rozpoložení vydrží podle tamních expertů údajně až do večera. Tak teď je o náplni pracovní přestávky jasno, nemyslíte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat