Lékaři podceňují infarkt u žen, protože ho považují za chorobu mužů

Vědci z Britské kardiologické nadace tvrdí, že lékaři podceňují zdravotní stav mnoha žen, které by jinak měly včas dostat patřičnou péči při zvládání onemocnění oběhové soustavy. A to jednoduše proto, že choroby srdce a cév jsou považovány za převážně mužskou potíž. Mnoho žen tak kvůli zanedbané péči končí s opakovaným infarktem a častěji na infarkt umírají předčasně.

První rok po infarktu zemře třikrát více žen než mužů. Přitom celkově ale infarkty a mrtvice trápí muže více než ženy. A podle vědců z University of Leeds celkově na choroby oběhové soustavy umírá ročně asi o čtyřicet procent mužů více než žen. Kvůli tomu jsou ale ženy zanedbávány v primární péči.

Z daných čísel tedy vyplývá, že po prvním infarktu dostávají muži daleko lepší péči, protože ženy jsou považovány za méně ohrožené.

„Musíme usilovněji pracovat na tom, aby se přestalo předpokládat, že infarkt srdce postihuje pouze určitý typ osob. Když totiž o něm uvažujeme, často vidíme jen muže středního věku s nadváhou, diabetem a kuřáka. To ale není vždy ten případ. Srdeční infarkty postihují širší spektrum populace včetně žen,“ míní profesor Chris Gale z University of Leeds.

Pomůže i jídelníček

Zdraví svého srdce do značné míry ovlivňujeme my sami, a to svým životním stylem. Je jasné, že obsah našeho talíře se na prevenci kardiovaskulárních chorob významně podílí. Které potraviny či skupiny potravin jsou našimi největšími spjenci?

Ovoce

Že bychom v zájmu zdraví měli ovocné plody konzumovat po kilech, to slýcháváme od dětství. A pozor, není to jen dobře mířená rodičovská rada, ale i způsob, jak se dožít delšího věku. Zejména citrusy, jakožto bohaté zdroje vitaminu C, je třeba zahrnout do jídelníčku v pořádném množství. „Céčko“ totiž lékaři dávají do souvislosti s menší pravděpodobností vývoje srdečních chorob. Pozadu nezůstávají ani grapefruity a pomeranče, jejichž antioxidanty zvané flavonoidy zase snižují riziko ischemické mrtvice – o celých 20 procent!

Zelenina

Pouze dva šálky vařené či čtyři šálky syrové zeleniny denně vám mohou pomoct vyhnout se kardiovaskulární katastrofě. Vyplatí se vsadit zejména na brokolici, květák, zelí, špenát, čekanku, papriku, mrkev a zelené fazolky. Všechny tyto dostupné dobroty obsahují mnoho vlákniny, vitaminů, minerálních látek a karotenoidů, které tělu poskytují ochranný štít před útokem volných radikálů.

Ořechy a semínka

Podle názoru odborníků dokáže jejich konzumace pětkrát týdně snížit riziko předčasného úmrtí. V četných výzkumech a studiích se díky přítomnosti omega3-mastných kyselin nejvíce osvědčily mandle, pistácie a vlašské ořechy. Skvělými výsledky se ale chlubí i lněná semínka, která se kromě jiného chlubí také velkým množstvím vlákniny. Tohle je ta správná prevence!

Mořské plody

Jak jste na tom se spotřebou ryb? Takové sardinky s lososem mají tu nejlepší pověst ohledně výrazně nižšího rizika vývoje arytmie a aterosklerózy. Ovšem to není jediný důvod, proč je výživoví poradci doporučují. Konzumace mořských plodů reguluje hladinu triglyceridů, což jsou tuky nacházející se v obíhající krvi. Jejich nadbytek zpomaluje proudění krve a zvyšuje její srážlivost – a to samozřejmě srdci nijak nesvědčí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat