Nedostatek spánku vyvolává chutě na sladké. Devět hodin spánku usnadní hubnutí

Člověk, který nespí dostatečně dlouho, nemůže být štíhlý. A nesmí se divit, že ho během dne mozek neustále ponouká ke konzumaci nejrůznějších laskomin, zvláště těch sladkých. Vědci z Londýnské univerzity totiž prokázali, že nedostatečný spánek zvyšuje chuť na sladké a mlsání.

Naopak devět hodin spánku denně omezuje chuť na sladké a usnadňuje hubnutí a udržování normální postavy.

Jednoduše ke zdraví

Podle vědců z King’s College totiž lidé, kteří začnou spát devět hodin denně, přestanou mlsat sami, sní v průměru o deset gramů cukru méně než ve dnech, kdy spí krátce, a navíc mají větší chuť na zdravé pokrmy.

„Fakt, že prodloužení spánku vede k omezení příjmu přidaného cukru… naznačuje, že jednoduchá změna životního stylu může pomoci lidem stravovat se zdravěji a hubnout,“ tvrdí doktorka Wendy Hall z King’s College Londýnské univerzity.

Spánek v hledáčku vědců

V jejím experimentálním výzkumu pokusné osoby spaly nejdříve jen sedm hodin denně. Sledovala jejich jídelníček a počítala množství zkonzumované energie i to, kolik z ní tvořily jednoduché (přidané) cukry.

Poté tyto osoby začaly spát devět hodin denně a opět analyzovala jejich jídelníček. K pozitivní změně – výběru zdravějších potravin a omezení příjmu cukrů – došlo už po týdnu spánkového režimu s devíti hodinami za noc.

„Délka spánku a jeho kvalita zajímá zdravotníky i veřejnost stále více, protože je to rizikový faktor mnoha onemocnění… Naše výsledky naznačují, že prodloužení délky spánku o hodinu a více může přispět k výraznému zlepšení skladby jídelníčku,“ dodává doktorka Haya Al Khatib z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat