Důležitý člen vaší domácí lékárničky. Obyčejný citron

Většina z nás zná citron jako ovoce, jež skvěle ochutí nápoje či pokrmy, je plné vitaminu C, pomáhá v prevenci řady nemocí a umí usnadnit úklid. Ovšem citron dokáže také ulevit od spousty bolístek. Proč jej mít vždy v zásobě v pomyslné domácí lékárničce?

Kdy vám citron pomůže?

Krk jako struhadlo

Probudili jste se ráno a polykání vám dělá problémy, máte sucho v krku a vypadá to, že se na vašich mandlích usadil nějaký bacil? Prostě ho vyžeňte citronem. Do sklenice teplé vody přidejte lžíci citronové šťávy a čajovou lžičku soli. Dobře promíchejte a třikrát denně touto směsí kloktejte (vždy si připravte čerstvou).

Dutiny jako nepřítel

Máte ucpaný noc a ať smrkáte, jak smrkáte, stejně si o dýchání nosními dírkami můžete nechat jen zdát? I v této situaci vám může citron ulevit. Přichystejte si šálek horké vody a zamíchejte do něj 2 lžíce citronové šťávy společně s 2 čajovými lžičkami jablečného octa a stejným množstvím medu. Tento nápoj nejen uleví při bolesti, ale pomůže rozpustit hleny, takže se vám bude lépe dýchat.

Spánek bez kašle

Bojujete s nachlazením a kudy chodíte, tudy kašlete? Okrádá vás a vaši rodinu kašel o spánek? Pak si připravte domácí citronový sirup! Šálek medu smíchejte se 4 lžícemi čerstvě vymačkané citronové šťávy a přidejte asi 50 mililitrů teplé, převařené vody (ne horké). Poctivě rozmíchejte. Tento sirup můžete použít, kdykoli ucítíte, že na vás „leze“ kašel. A pokud už kašlete, bude se vám tento domácí sirup hodit hlavně před spaním. Naordinujte si 1 až dvě lžičky!

První pomoc při vašich dnech

Také vaši menstruaci provázejí v prvních dnech nepříjemné křeče? Povolejte citron! Přiveďte k varu dva šálky vody se šťávou ze poloviny citronu a přibližně čajovou lžičkou nastrouhaného zázvoru. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji ze sporáku a nechejte 20 minut chladnout. Poté přeceďte, přidejte lžíci medu a čerstvou citronovou šťávu dle chuti. Popíjejte během dne. Uvidíte, že se vám uleví.

Hlava jako střep: Prášek netřeba

Podobný recept jako u menstruačních křečí můžete použít také u bolestí hlavy. Nicméně pokud vás trápí hlava jako střep, je potřeba silnější kalibr. Nastrouhejte kůru ze 2 až 3 citronů (je důležité, aby byly v bio kvalitě, tedy chemicky neošetřené) a s několika kapkami vody vytvořte hustší pastu. Tu pak naneste na čelo jako obklad. Silice, které citron obsahuje, pomohou bolest hlavy zvládnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat