Klimakterium ohrožuje kvalitní spánek. Braňte se!

Období klimakteria, během kterého dochází k postupnému útlumu tvorby ženských pohlavních hormonů vaječníky, mohou doprovázet některé nepříjemné duševní i tělesné příznaky. Patří mezi ně i poruchy spánku, často následované denní únavou.

Pokles estrogenů naruší tvorbu hormonu spánku

Pohlavní hormon progesteron, jehož produkce se v ženském těle během klimakteria snižuje, má mimo jiné také zklidňující účinky. Proto výkyvy jeho hladin klidnému spánku příliš nepřejí. Stejně tak i útlum tvory estrogenů v období kolem menopauzy narušuje některé chemické procesy v mozku, a to včetně regulace takzvaného "hormonu spánku" – melatoninu, který je zodpovědný za pravidelný spánkový biorytmus.

Návaly horka a neklidné nohy

Hormonální nerovnováha nepříznivě ovlivňuje spánek také díky s ní spojeným příznakům, které jsou pro klimakterium typické. Obtěžující jsou zejména návaly horka, noční pocení nebo nepříjemné pocity až bolesti v dolních končetinách nutící k pohybu, které lékaři nazývají syndromem neklidných nohou.

I na duši hormony působí

Psychické problémy, se kterými má zkušenost celá řada žen ve středním věku, mohou být rovněž způsobeny hormonálními výkyvy. Stavy úzkosti stejně jako depresivní ladění mohou k poruchám spánku výraznou měrou přispívat. Není-li mozek dostatečně odpočatý, snižuje se jeho schopnost soustředění a vštípivosti informací během dne. Ztráta koncentrace a roztěkanost pak může dále negativně působit na ženskou psychiku, čímž vzniká pověstný bludný kruh.

Léčba existuje

Je-li porucha spánku zapříčiněna hormonálními změnami souvisejícími s přechodem, je také možná její účinná léčba:

    * dodržování zásad spánkové hygieny,
    * hormonální substituční terapie – její vhodnost by však měl vždy zvážit odborník v oblasti gynekologie.

Zdroj: www.dobry-spanek.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat