Jednoduché tipy, které vám pomohou s přechodem na letní čas. Začněte už dnes

Jaro je tu. A s ním nejen více sluníčka a probouzející se příroda, ale také přechod na letní čas. Zatímco někteří lidé si nějaké změny ani nevšimnou a prostě si přeřídí hodinky, jiným trvá nejméně týden, než si jejich organismus zvykne, že mu někdo „ukradl“ hodinu života.

Patříte spíše k té druhé skupině? Pak pro vás máme pár jednoduchých tipů, které mohou přechod na letní čas usnadnit.

Nervy na pochodu?

Většina z těch, kteří jsou si změny času až příliš vědomi, se potýká především s nepřekonatelnou únavou. I pouhá hodina méně způsobí, že se zpřeházejí naše vnitřní hodiny, což má za následek zvýšené vyčerpání, problémy se soustředěním, nedostatek energie a také špatnou náladu.

Některé průzkumy tvrdí, že ještě týden po změně času jsme podráždění, více se hádáme se svým okolím a nepodáváme takové výkony, jak jsme zvyklí. Některé práce dokonce spekulují, že několik dní po změně času dochází k většímu počtu dopravních nehod a zranění z nepozornosti.

Chce to přípravu

Na změnu času se vyplatí připravit. Především bychom neměli alespoň týden před ní (a po ní) ponocovat. Naopak bychom měli chodit brzy spát a pravidelně vstávat. Zkuste tedy odolat pozvánkám na oslavy a večírky a raději se věnujte kvalitnímu spánku.

Mimochodem, právě spánek můžete na přechod na letní čas připravit. Během onoho „přípravného týdne“ choďte každý den do postele o 10 minut dříve a ráno vstávejte vždy o 10 minut později než den předchozí. Plynule tak svůj organismus připravíte, že bude vstávat i usínat jindy, než byl zvyklý. Ovšem postupný přechod je mnohem příjemnější než ten náhlý.

Vyplatí se také vsadit na pravidelný pohyb – pomůže vám nejen být večer příjemně unavení, ale také vám zajistí lepší náladu, a to i po změně času. Alespoň nebudete tak mrzutí.

Pozor na nástrahy

Že jste to s tou přípravou nějak nestihli? Pak zkuste alespoň co nejvíce napravit škody. V týdnu po změně času také příliš neponocujte a do postele choďte v co nejvíc stejnou dobu každý den.

Asi hodinu před odebráním se na lůžko vypněte veškerou elektroniku – televizi, počítač, mobilní telefon… Narušují usínání jako takové, nicméně potřebujete-li po přechodu na letní čas rychle nabrat síly, je jasné, že by vám spánek nemělo nic kazit.

Pozor si dejte také na konzumaci alkoholických nápojů a nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Platí pro ně to, co pro mobilní telefon. Usínání a kvalitnímu spánku prostě nenahrávají.

Převalujete se v posteli a spánek ne a ne přijít, ačkoli jste na telefon či televizi ani nesáhli a žádný „šláftruňk“ jste také nepožili? Pak se zkuste vyhrabat z peřiny, chvilku se procházejte po bytě nebo si chvíli čtěte. Uvidíte, že se brzy unavíte a usnete snáze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat