Proč si občas dopřát červené víno. Prospívá dokonce i játrům

Alkohol většinou není spojován se zdravým životním stylem. A právem. Pokud se totiž nepije střídmě, může nejen vyvolat závislost, ale také řadu závažných onemocnění a přispět k předčasnému úmrtí nadměrného konzumenta. Ovšem byla by chyba házet všechen alkohol do jednoho pytle.

Podle četných studií se totiž zdá, že dopřejete-li si občas sklenici dobrého červeného vína, můžete svému organismu naopak prospět. Jak?

Vzpruha pro játra

Alkohol a játra nejdou dohromady. Tedy většinou. Velmi střídmá konzumace červeného vína totiž podle některých výzkumů může pomoci v prevenci ztučnění jater. Děkovat za to samozřejmě můžeme látkám obsažených v hroznovém vínu, nikoli alkoholu samotnému. Nicméně je třeba mít na paměti, že rozhodně neplatí „čím víc vína, tím zdravější játra“. Negativní účinky alkoholu jsou totiž neoddiskutovatelné.

Pro krásný úsměv

Také tohle zní jako protimluv – červené víno je totiž známé svou schopností zbarvit nám zuby do nepěkného odstínu. Jenže to neznamená, že zdraví našich zubů a ústní dutiny obecně škodí! Tohle víno totiž obsahuje látky, jež zastavují množení bakterií, které v ústech připívají k tvorbě zubního plaku.

Sbohem, cholesterole

Varoval vás lékař před vysokou hladinou cholesterolu v krvi? Pak kromě jím doporučených opatření do jídelníčku občas propašujte i nějakou tu sklenku červeného. Obsahuje totiž resveratrol, který byl ve studiích prokázán jako skvělý bojovník proti škodlivému (HDL) cholesterolu.

Silné srdce

S účinky již zmíněného resveratrolu souvisí také fakt, že střídmá konzumace podporuje zdravé srdce a cévy. Pomáhá mu v tom i další prospěšná látka – tanin. I u něho byly prokázány pozitivní účinky na kardiovaskulární systém.

Bezchybná pleť

A antioxidant resveratrol ještě jednou. Tahle téměř zázračná látka totiž podle všeho může prospět i vaší pleti! Nejenže zpomaluje její stárnutí, ale navíc bojuje proti bakteriím způsobujícím například akné. Ačkoli alkohol není pro problematickou pokožku žádný výhra, zdá se, že umírněná konzumace červeného může prospět.

Posila pro mozek

Dokonce i mozek může z občasného pití červeného vína profitovat, ačkoli přemíra alkoholu mu škodí. Polyfenoly a další látky, jež toto víno obsahuje, totiž mohou hrát roli v prevenci některých degenerativních změn v mozku, protože zvyšují průtok krve a přívod kyslíku do mozku. Některé studie se zaměřují na roli antioxidantů z červeného vína v případné prevenci Alzheimerovy choroby.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat