Mluvíte sprostě? Nevadí, budete prý mnohem zdravější

Maminky nás vždy nabádaly, že mluvit jako námořník je absolutně nepřípustné, ale přiznejme si, že většině z nás někdy ujede nějaké to neslušné slovíčko. Na tom asi není nic zvláštního, ale čeho je moc, toho je příliš. Zejména pánové mají v oblibě používat vulgarismy, aby zaplnili odmlku mezi větami, ale výjimkou mezi „dlaždiči“ nejsou ani ženy.

Klením ku zdraví!

Je samozřejmé, že se člověk musí ovládat. Jedna věc je občas si zaklít nad rozlitým hrnkem a druhá je používat „ty vole“ za každým třetím slovem. V prvním případě to není vůbec na škodu. Britští vědci se shodují, že člověk, který v afektu použije vulgární nadávky, se dostane dříve zase do klidu. Dokonce prý čím horší výraz použijete, tím lepší uklidňující efekt to má. Údajně sprostá mluva napomáhá snižovat pravděpodobnost mozkové mrtvice.

V případě druhém to už taková sláva není. Oslovováním přátel názvy dobytka si asi infarkt neuženeme, ale moc dobře to nevypadá. Zejména ženy, které často používají oslovení „ty vole“ za každou větou, jsou považovány za méně přitažlivé, než ty, které mluví slušně. A to dokonce i u mužů, kteří tímto „tikem“ také častují své okolí. Ovšem zbavit se takového „vola“ není jen tak. Je to stejný zlozvyk, jako třeba kousání nehtů.

Pokud se ho chcete zbavit, musíte myslet dopředu, co řeknete. Nebo zkuste „ty vole“ nahradit alespoň výrazem „ty jo“. Můžete se také dohodnout s přáteli, že vás upozorní kdykoli budete používat více sprostých slov, než je snesitelné.

Mozek si poradí

Zajímavé je, že klení produkuje jiná hemisféra mozku, než samotnou řeč. Určitě jste si všimli, že ačkoli běžně mluvíte jako dlaždič, v práci, na úřadě nebo kdekoli, kde se nehodí používat vulgarismy, vám nedělá problém peprnou mluvu zarazit. Je to způsobeno tím, že když se soustředíme na vážnější témata nebo mluvíme s někým, koho respektujeme, zapojuje se právě ta část mozku, která se soustředí na řeč jako takovou. V tom okamžiku se „vypne“ potřeba klení pocházející z druhé hemisféry.

Pokud jsme ale s přáteli, jsme uvolnění a nemusíme se příliš soustředit na vážnost rozhovoru, najednou tato funkce mizí a jsme opět sprostí, až běda. Jestli vám činí problém mluvit slušně i na pracovišti, pak už je namístě vyhledat pomoc odborníků.

Važte slova

Když se člověku přihodí něco, co ho naštve, je víceméně v pořádku, zaklet problém do „patřičných míst“. Pokud jde ale o hádky s vaší polovičkou či přáteli, neměli byste se uchylovat k hrubým nadávkám. Každá taková „kráva“ nebo „debil“ může napáchat obrovské škody na vašem vztahu, neboť tím druhému dokazujete, že si ho vůbec nevážíte.

Jestliže tedy máte potřebu při hádkách používat nadávky, nesměřujte je na protivníka. Je úplně jedno, že to tak nemyslíte a po hádce si na vyřčené hrubosti ani nevzpomenete. Když pomineme, že druhá strana to tak snadno přejít nemusí, je velice pravděpodobné, že s každým dalším konfliktem budete své urážky stupňovat. A kde není úcta, nemůže být zdravý vztah. Ať už jde o manželku nebo o kamaráda.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:47
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat