Porazte menopauzu bez léků: Osvědčené rady žen pro ženy

Návaly, pocení, bušení srdce, přibývání na váze… Jak prožíváme menopauzu, ovlivňuje řada faktorů. Některé nepříjemné příznaky můžete pár jednoduchými triky zmírnit. Objevte je hned teď.

Sesbírali jsme pro vás ověřené tipy přímo od žen, které už klimakteriem prošly nebo právě procházejí. Vše najdete ve facebookové skupině Menopauza a hubnutí po padesátce.

Zdravá strava: Nejlepší lék proti příznakům menopauzy

Každý metabolismus je jiný. Vyslyšte ten svůj. Nevyhovují vám snídaně? Vynechte je. Lékaři doporučují luštěniny a ryby, ale vám nedělají dobře? Nenuťte se do nich. Tělo si samo řekne, co potřebuje. Těchto 5 tipů ale funguje na každou z nás:

  1. menopauze vařte lehce stravitelná jídla složená z průmyslově nezpracovaných potravin – zeleniny, ovoce, masa, obilovin nebo oříšků, ideálně v bio kvalitě.
  2. Aspoň 3× denně si dopřejte plnohodnotné jídlo složené z bílkovin, sacharidů i tuků.
  3. Ke všem slaným chodům přidejte porci čerstvé zeleniny.
  4. Pečivo, rýži, kuskus a těstoviny nahraďte celozrnnou variantou.
  5. Nezapomínejte na dostatek tekutin v podobě čisté stolní vody nebo bylinných čajů.

Smldinec chlupatý: První pomoc při bouřlivém klimakteriu

Bylinka užívaná proti ženským potížím už od dob Aztéků obsahuje úžasný koktejl přírodních hormonů, antioxidantů, saponinů, vitaminů a minerálů. Vyrovnává hladinu ženských hormonů, tiší bolesti, zklidňuje a zahání deprese. Připravte si jej k ruce a nasaďte hned, když menopauza začne.

Další bylinky proti návalům a úzkosti

Hledejte ty s obsahem přírodních rostlinných hormonů – například červený jetel nebo ploštičník. Tělo z nich doplní estrogeny. Jejich pokles bývá nejčastější příčinou klimakterických projevů.

Nepříjemné návaly zmírní šalvěj či jeřáb ptačí – a to s rychlými účinky. „Dám si před rande vždycky panáka jeřábu, aby si nemyslel, že rudnu z něj,“ směje se jedna z dam.

Cvičení: Hormonální jóga nebo Pět Tibeťanů

Ke zklidnění, hormonální i lymfatické rovnováze vám pomůže sport. Nemusíte podávat maratonské výkony. Najděte si cviky, které kombinují hluboké dýchání s plynulým střídáním posilovacích poloh. Aktivují vám zatím spící energetické dráhy. Lépe tak zvládnete stres i hormonální výkyvy. Cvičení zmírní také nevítané postmenopauzální změny – jako povolování svalů pánevního dna nebo řídnutí kostí.

Vyhrabte ztracené sebevědomí

„Nic jsme ještě neztratily. Do 50 je život nuda. Miluju své tělo i s návaly: Upozorňují mě na to, že jsem,“ to jsou nejčastější věty, kterými se holky v menopauze motivují. Zkuste to taky. Pečujte o sebe jako ve 20, pro muže jste pořád stejně žádoucí. Mějte se ráda se vším, co život přináší. Vyhnete se tak možná zbytečným hormonálním lékům, které huntují játra i cévy.

Blíží se vám klimakterium a hledáte svou dávku motivace? Přijdete se do skupiny Menopauza a hubnutí po padesátce na Facebooku. Těšíme se na vás!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat