Co bychom měly vědět o menopauze. Dříve, než začne

Menopauza znamená v životě ženy významný přelom. Končí totiž její reprodukční období. Je to zcela přirozený proces, kolem kterého však panuje celá řada nepřesných informací. Jaké základní znalosti bychom měly o menopauze mít?

Otěhotnění

Po menopauze skutečně není možné, aby žena otěhotněla. Ale pozor! To, že jste dva nebo tři měsíce nedostala menstruaci, neznamená, že už klidně můžete antikoncepční prostředky pustit z hlavy. Raději s tím počkejte až po 12 měsících bez menstruace. Může se totiž stát, že po několika měsících bez „měsíčků“ začnete opět krvácet. A právě v tomto „mezidobí“ teoreticky otěhotnět můžete. Pokud k tomuto obnovenému krvácení dojde a po čase opět ustane, začněte počítat měsíce bez menstruace od začátku.

Návaly

Ne každá žena jimi v období menopauzy trpí, ale pravdou je, že u většiny se alespoň několikrát dostaví. Nejčastěji dochází k návalům (a doprovodnému pocení) v noci a u některých žen se mohou vyskytovat ještě 5 let po menopauze.

Váhový přírůstek

U řady žen dochází v období přechodu k přírůstku na váze. Je to dáno především zpomalením metabolismu, kterému však již nepřizpůsobíme denní příděl kalorií. Rovněž hormonální změny, které během menopauzy probíhají, zpracování a ukládání tuku ovlivňují. Většinou však stačí upravit jídelníček a zařadit do života více pohybu a k váhovému přírůstku nedojde.

Nedostatečné zvlhčení

Změny můžete pociťovat i při pohlavním styku. Stává se totiž, že není pochva dostatečně zvlhčená a můžete při sexu cítit bolest. Obvykle se problém vyřeší lubrikačním gelem, pokud by však problémy přetrvávaly, konzultujte je se svým gynekologem.

Psychické změny

Některé ženy, jež prodělaly menopauzu, uvádějí kromě změn fyzických také potíže psychické – mezi nejčastější patří problémy se spaním, výskyt depresí, úzkostí nebo podrážděnosti. Pokud tyto stavy přetrvávají, je vhodné situaci konzultovat s lékařem, který vám buď předepíše potřebné léky, nebo vás odešle za specialistou (např. neurolog, psychiatr…).

Hormonální substituční terapie

V případě, že vám menopauza působí vážné zdravotní potíže, zvažte – po poradě s gynekologem – předepsání hormonální substituční terapie.

„Alternativní“ cesta

Pokud se chcete návalům, pocení a dalším vedlejším projevům menopauzy vyhnout nehormonální cestou, mohou vám pomoci například nejrůznější doplňky stravy, komplex vitaminů D, vitamin E nebo třeba úprava jídelníčku. Každá žena reaguje jinak, a tak možná budete muset chvíli hledat svůj optimální způsob, jak menopauzu zvládnout.

Vyšší riziko některých onemocnění

Kvůli hormonálním a dalším změnám, k nimž při menopauze v organismu dochází, se zvyšuje po přechodu riziko onemocnění osteoporózou (velmi důležité je proto zvýšit přísun vápníku) a kardiovaskulárními chorobami (zatímco před menopauzou je riziko infarktu ve srovnání s muži u žen podstatně nižší, po menopauze se pravděpodobnost onemocnění dostává na stejnou úroveň).

Hlasové změny

U velmi malého počtu žen může po menopauze dojít ke změně barvy hlasu, stává se, že hlas trochu zhrubne. Některé ženy pocítí i změny v růstu a množství ochlupení. Důvodem jsou opět hormonální změny.
TIP Bety: Bojíte se, že při menopauze přiberete? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, jak v době menopauzy změnit svůj jídelníček, abyste se stále cítila fit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat