Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!

Některé rizikové faktory a příznaky spojené se stárnutím a menopauzou není možné změnit. Některým z nich ale můžete předejít nebo je minimalizovat, a to zejména vhodnou výživou. Zkuste si proto udělat čas na důkladnou revizi složení svého jídelníčku.

Vybírejte správné potraviny, budete se cítit lépe

Setkáváte se často s návaly horka během menopauzy? Pak se vyhněte některým druhům potravin a nápojů. Patří sem především kořeněná jídla, kofein a alkohol. Pokrmy obsahující izoflavony (rostlinné estrogeny) mohou zmírnit příznaky menopauzy. Najdete je v sójových výrobcích, například v tofu a sójovém mléce. Jezte hodně potravin, které obsahují dostatek železa a vápníku – dvě až čtyři porce mléčných výrobků denně vám zajistí dostatečné množství kalcia. Vápník naleznete také v rybách (sardinky, losos), brokolici a luštěninách. Adekvátní příjem vápníku je u žen ve věku 51 let a starších 1200 mg za den.

Kontrolujte si hladinu cholesterolu

Někomu stačí snížit hladinu cholesterolu a uleví se mu tím od návalů horka a nočního pocení. Proto si hlídejte svou váhu a omezte potraviny s vysokým obsahem tuku. Tuk by měl poskytovat 30 % nebo méně z vašeho celkového denního příjmu kalorií. Vyvarujte se nasycených tuků, ty zvyšují hladinu cholesterolu, a tím i riziko onemocnění srdce. Z jídelníčku tedy vypusťte tučné maso, plnotučné mléko, zmrzliny a tučné sýry. Příjem cholesterolu omezte na 300 mg nebo méně za den. Podobné omezení platí i pro cukr a sůl. Příliš mnoho sodíku ve stravě je spojeno s vysokým krevním tlakem.

Zelenina a ovoce jsou důležitým zdrojem vlákniny

Pro ženy nad padesát let by měly být zeleninové a ovocné pokrmy pravidelnou součástí jídelníčku. Obsahují totiž tolik prospěšnou vlákninu. Denně byste měla zkonzumovat 2 až 4 porce ovoce a 3 až 5 porcí zeleniny. Vlákninu ale najdete také v celozrnném pečivu, obilovinách, těstovinách, rýži. Denní příjem by měl činit u většiny žen 20 gramů. V menopauze nezapomínejte ani na správný pitný režim, to proto, abyste zůstala hydratovaná. Obecné pravidlo říká – vypijte 8 sklenic denně. Protože existuje přímá souvislost mezi nedostatkem estrogenu po menopauze a rozvojem osteoporózy, můžete v kombinaci se zdravou stravou předcházet vzniku tohoto onemocnění.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place

Převzato z: www.osteoporoza.cz
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat