Odstěhujte se na důchod na venkov. Ochráníte lépe svou pamět před úpadkem

Mladé lidi většinou na venkově život příliš nebaví a táhne je do měst za poznáním, zábavou a širokými možnostmi společenského vyžití. Když lidem ale roky přibývají, je výhodné přesídlit do klidu menších sídel a přírody. Nasvědčuje tomu také studie španělských psychologů, podle nichž totiž stárnoucím lidem na venkově ochabují kognitivní funkce – myšlení a paměť – pomaleji než ve městech.

Vyplývá to z desetiletého srovnávacího sledování seniorů, přičemž ti na venkově měli o 4,6 procenta lepší výsledky testů myšlení a paměti.

„Existují důkazy, že riziko demence a kognitivního úpadku může být ovlivněno tím, že je člověk vystaven hazardům městského prostředí, jako znečištění a hluku, nebo životnímu stylu, který je stresující a sedavé. Ve srovnání s tím, život poblíž zelených ploch prokazatelně zvyšuje fyzickou aktivitu lidí a společenskou podporu, omezuje stres a oslabuje negativní účinky znečištění vzduchu a hluku,“ uvedla doktora Carmen de Keijzer z Barcelonského institutu globálního zdraví.

Nepřítel s obrazovkou

Pokud se chce člověk účinně chránit před Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence, musí začít v mládí. A to tím, že si zvykne na určitý životní styl, který se označuje jako zdravý. V jeho rámci se musí nejen dobře a vyváženě stravovat, ale musí mít i dostatek pohybu a především nesledovat tolik televizi. Té je dobré se vyhnout úplně.

„Cvičit, hlídat si krevní tlak a nesledovat televizi jsou tři klíčové faktory, jak si vytvořit v životě odolnost mozku před demencí,“ tvrdí vědci z University of California v Irvinu po čtrnácti letech výzkumů u osob starších devadesáti let.

Podle profesorky Claudie Kawasi byla zásadním bodem výzkumu pitva mozku sledovaných osob. Ta byla provedena na sedmnácti stech osobách po jejich smrti a prokázala, že mnozí, kteří demencí netrpěli, měli v mozku přesto nánosy plaku, které jsou přitom vztahovány k demenci jako její původci. Za skutečnost, že tito lidé demencí netrpěli, totiž může zdravý životní styl. Jiné osoby, u nichž se demence projevila, ale které naopak neměly nánosy plaku v mozku, žily naopak velmi nezdravě.

„Skupina osob, která byla jaksi imunní vůči demenci, cvičila více a sledovala televizi méně,“ tvrdí Kawasi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat