Pokud silně cítíte hořkost zeleniny, jste více ohroženi rakovinou

Vědci se domnívali, že lidé, kteří jsou silně citliví vůči hořkým látkám v zelenině, se jí vyhýbají a kvůli tomu přijímají méně látek, které je chrání před rozvojem rakoviny. Tito jedinci jsou však náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění geneticky, nikoli proto, že by jedli méně zeleniny.

Riziko u jedinců, kteří velmi silně vnímají hořčiny také v čokoládě či kávě, je vyšší o osmapadesát procent.

Naopak mnohem nižší riziko onemocnění rakovinou je u osob, které kvůli svým genům vůbec nevnímají hořkost fenlythiocabamidu, který se vyskytuje třeba v košťálové zelenině a působí její nahořklou chuť. Geneticky sníženou citlivost vůči této látce má asi třetina Evropanů.

„Rozdíl ve výskytu rakoviny mezi ženami s nejvyšší citlivostí vůči hořkosti a těmi s nejnižší citlivostí je ohromný. Extra vnímaví jedinci jsou ohroženi o osmapadesát procent víc než lidé nejméně citliví,“ tvrdí doktor Joshua Lambert z Penn State University.

Jeho tým ale vyloučil, že jsou tyto ženy ohroženy více proto, že nejedí nic, co je hořké, tedy ani zeleninu, hořkou čokoládu a kávu, které jsou bohatými zdroji antioxidantů.

Silní spojenci

Všem je nám jasné, že i když zeleninu zrovna nemusíme, měli bychom ji na talíř zařazovat tak často, jak jen to jde. Nejde přitom jen o naši postavu, ale především o zdraví. Jak prokázala řada studií, zelenina je opravdu silným spojencem v prevenci mnoha rakovinných onemocnění. Ovšem není v tom sama. Na jaké dobroty byste také měli vsadit?

Lněná, slunečnicová, konopná či chia semínka... Je úplně jedno, která zvolíte, neboť ze všech druhů načerpáte výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, ale také minerály užitečné pro vaši obranyschopnost. Podobné je to i v případě mandlí a vlašských ořechů, které jsou navíc obohaceny o pořádnou dávku bílkovin.

Je velmi dobrý nápad pochutnat si alespoň dvakrát týdně na sardinkách, tuňákovi a lososu. Proč? Cenné živiny v těchto mořských darech zlepšují imunitní reakce. Vychvalované omega-3 mastné kyseliny bojují proti jakémukoli zánětu v organismu, což může významně snížit riziko rakoviny. Co bude dnes k večeři? Být vámi, v obchodě bychom zabrousili do oddělení ryb…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat