Vláknina ruší zhoubné účinky stresu na střeva. Musíte jí sníst ale dostatek

Stres má holistický účinek na lidské zdraví. Negativně ovlivňuje psychiku, takže se člověk většinou chová tak, že poškozuje své zdraví a oslabuje imunitu. To se zase podepíše na tom, že je člověk méně odolný vůči stresu. Lékem na stres ale může být vláknina ze zeleniny a luštěnin. Ta totiž posiluje střevní sliznici – mozek v břiše – který pak druhotně posiluje mozek v hlavě.

Vědci v posledních letech stále větší prostor věnují právě střevům a jejich mikroflóře. Je zřejmé, že kondice střev se odráží na celkovém zdraví člověka včetně psychiky. Ale zdraví střev a jeho mikroflóry nejvíce oslabuje stres. Ten působí zeslabení vrstvy slizničních buněk, takže dochází k průniku stolice a škodlivých bakterií do krve a do břišní dutiny. Tím vznikají chronické záněty a negativně se to podepisuje na celkové kondici a psychice.

V irském Corku ale prokázali, že zvýšení příjmu vlákniny s potravou – nejvíce jí je v celozrnných obilovinách, luštěninách a zelenině – dojde k zesílení střevní sliznice a i stresovaný jedinec mnohem lépe odolává stresu. A ti jedinci, kteří už mají střeva stresem poškozená, si je můžou vyléčit zvýšeným příjmem vlákniny.

„Stále přibývá poznatků o roli střevních bakterií a sloučenin, které produkují, při regulaci fyziologie a chování člověka,“ uvedl doktor John Cryan z University College Cork.

Kde ji také hledat

Všichni víme, že pro dostatek vlákniny by na našich talířích neměly chybět luštěniny, ovoce a zelenina. Jenže nemusíte hned sahat po mrkvi, jablku nebo čočce, pokud chcete svému tělu prospět. Vlákninu obsahují i méně „tradiční“ dobroty!

Například mandle, jakožto pecky plodů mandlovníku, byste v obchodě neměli nechávat bez povšimnutí. Obsahují totiž zhruba 20 % denní doporučené dávky vlákniny. Necelých 30 gramů mandlí by vám jako vhodné dietní občerstvení mělo stačit, abyste zaplnili žaludek, který se nebude dožadovat stravy ještě hodnou chvíli. Tyto ořechy díky vysokému obsahu vitaminu E, hořčíku a železa také prokazatelně zlepšují vzhled pokožky, posilují imunitní systém a poskytují tělu antioxidační ochranu.

Dokonce i kokosy mají k redukci váhy hodně co říct. Ať už si domů přinesete celé ořechy nebo pro vás budou pohodlnější v sušené podobě, chybu rozhodně neuděláte. Kromě poctivé dávky vlákniny mají ještě jedno pořádné pozitivum – vykazují nízký glykemický index, což například lidé, kteří bojují s kily navíc, jistě uvítají.

Znáte bulgur? Je to vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice, jež se hodí ke spoustě pokrmů. Bulgur je vynikající zásobárnou vlákniny a mnoha prospěšných látek. Na stranu druhou obsahuje minimum tuku, takže je lehce stravitelný a v žádném případě nenadýmá. Obohatí vás o železo, vápník, fosfor, draslík, zinek, bílkoviny, vitaminy skupiny B i kyselinu listovou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat