Muži spíš odhalí rakovinu prsu u partnerky než rakovinu prostaty u sebe

Evropští epidemiologové tvrdí, že veřejnost je stále velmi málo vzdělaná v oblasti detekce symptomů některých typů rakoviny. Kupříkladu muži jsou v tom mnohem horší než ženy, které často zachraňují život partnerům. Ale muži odhalí spíš rakovinu prsu u partnerky než rakovinu prostaty u sebe.

Třetina mužů zná symptomy rakoviny prsu. Ale muži především své partnerce při sexu masírují prsa, čímž nezřídka odhalují bulky. Jen čtvrtina mužů ví, jak se u nich může projevovat rakovina prostaty.

„Ženy toho vědí o mužských zdravotních problémech více než muži sami,“ tvrdí autoři z Evropské urologické asociace.

Ženy také vědí přesněji, kde se nachází prostata mužů.

„Muži mají méně znalostí než ženy o mužské anatomii a symptomech onemocnění,“ tvrdí profesor Hein Van Popper z Evropské urologické asociace.

Co hledáme

Velmi důležitým nástrojem včasného odhalení rakoviny prsu je samovyšetření. Přesné návody, jak při něm postupovat, jsou dostupné na nejrůznějších videech na internetu. Jenže ne všechny ženy vědí, na co všechno se při samovyšetření vlastně zaměřit.

Vyšetřování prsu je vhodné provádět pravidelně každý měsíc několik dní po skončení menstruace. U žen, které nemenstruují, je možný kterýkoli den. Velmi důležité je najít si vhodné místo a čas. Ideální je koupelna nebo ložnice, neboť k vyšetření je nutné zrcadlo a lůžko.

Jaké příznaky hledat:

  • nebolestivé zduření nebo bulka s nepravidelnými okraji
  • zarudnutí, tuhá kůže, důlkovatění
  • otok kůže, mokvání, nehojící se vřed
  • olupování, šupiny kůže okolo bradavky
  • vtažení bradavky, výtok z bradavky, krvácení
  • bulka v podpaží nebo nad klíční kostí

Při jakémkoli nálezu nebo pochybnostech je nutné vyhledat lékaře. Nicméně pamatujte, že při nálezu bulky v prsu se hned nemusí jednat o zhoubný nádor. V prsech se mohou objevovat cysty, hormonální zduření nebo nezhoubné nádory. Navíc prsy se mohou v důsledku působení hormonů měnit v čase. V každém případě je nutné hmatný nález vyšetřit mamografem nebo ultrazvukem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat