Plavání v sychravých dnech může být příjemné

Venku je chladno a sychravo, a při návštěvě bazénu máte strach, že po hodině v chladné vodě riskujete nachlazení? Možná vás to překvapí, ale je tomu právě naopak.

Imunita a otužilost

Věřte nebo ne, ale lidé, kteří se věnují pravidelnému plavání celoročně, nejsou o nic více nemocní, než ti, kteří neplavou vůbec. Spíše je tomu naopak a to z důvodu, že plavání má velmi poštovní vliv na naši imunitu, zvětšuje kapacitu plic a chladná voda nás naučí otužilosti.

Dalším pozitivem je také udržování fyzické kondice, která je pro náš zdravotní stav velmi důležitá.

Vše má svá pravidla

Přesto, že není důvod se plavání v chladných měsících vyhýbat, je nutné dodržovat správný aklimatizační proces, abyste předešli onemocnění, způsobeným teplotním šokem.

Po plavání se řádně osušte. Nespoléhejte na čepici, kterou zakryjete mokré vlasy a ty pořádně vysušte. Fény v šatnách veřejných koupališť nebývají příliš výkonné, ale je možné vzít si svůj a za drobný poplatek (někdy i zdarma) jej využít.

Nezapomínejte ani na uši. Ty je třeba také dobře vysušit a to zejména u dětí, u kterých hrozí zánět středouší, sluchovodu nebo dutin.

Po plavání byste neměli hned opouštět prostor koupaliště a vystavovat se vnějšímu chladnému vzduchu. Jste rozehřátí a pod mnoha vrstvami oděvů se snadno zpotíte a venku pak hrozí rychlé prochladnutí. Po osušení byste se měli obléknout tak, aby vám nebylo chladno ani horko a počkat například v kavárně, než vaše tělo vychladne. Teprve potom můžete v klidu opustit prostory koupaliště.

Jste nemocní? Plavte!

Ač se vám to bude zdát zvláštní, dle lékařů může plavání účinně pomoci při nachlazení a ucpání dýchacích cest. Pokud tedy máte rýmu, zkuste si dát pár bazénů a vaše tělo „nakopnout“ k pořádné obranné činnosti. Plavání se však vyhněte, pokud máte kašel, teplotu nebo bolesti svalů. V takovém případě by se vám mohlo spíše přitížit.

Dejte na svůj dojem. Pokud se cítíte fit a jediné co vás trápí je ucpaný nos, nebojte se a vyrazte na stadion. Pokud se ale cítíte pod psa, na plavání zapomeňte.

Zdroj: https://www.goodhealthbyyourself.info/6-ways-swimming-benefits-your-immune-system/, https://www.usms.org/fitness-and-training/articles-and-videos/articles/4-reasons-why-swimming-is-great-for-your-immune-system







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat