Nedostatek spánku u mužů snižuje hladinu testosteronu v krvi

Nejen obézní muži, ale také muži zanedbávající spánek mají potíže se sníženou hladinou testosteronu, který u mužů řídí celou řadu fyziologických funkcí a pochodů nezbytných pro pevné zdraví a kondici. Únava z nevyspání je pak ještě podpořena úbytkem energie, k níž dochází v důsledku snížení hladiny testosteronu v krvi. A dostavují se také potíže v oblasti pohlavního života.

Podle výzkumu fyziologů z University of Miami, kteří sledovali 2300 mužů, je nedostatečný spánek druhou nejčastější příčinou snížené hladiny testosteronu v krvi muže. A ta ovlivňuje nejsilněji plodnost, sexuální funkce, hladinu energie a mentální zdraví muže.

Zvýšení délky a především kvality spánku souvisí prokazatelně se zvýšením hladiny testosteronu v krvi muže.

„Lidé, kteří přicházejí se sníženou hladinou testosteronu, se bojí umělého podávání hormonu. Tak jsme bádali nad tím, jak přirozeně hladinu tohoto hormonu zvýšit,“ tvrdí doktor Premal Patel z University of Miami.

A mužům radí dvě věci, především aby zhubnuli, případně se udržovali štíhlí pomocí sportu, a také aby dostatečně dlouho spali.

Dobroty pro lepší výsledky

Když už jsme zmínili hubnutí, se kterým působí především zdravý životní styl, nemůžeme opomenout i některé potraviny, jež přirozeně hladinu testosteronu v těle mužů zvyšují. Které to jsou?

Špenát nabízí dostatek hořčíku, který je důležitý pro vývoj svalů a reprodukční funkci u mužů. Některé důkazy naznačují, že zvýšení příjmu hořčíku zároveň podporuje produkci testosteronu. A takový jeden šálek vařeného špenátu dodá 160 mg hořčíku.

Nejste zrovna špenátový nadšenec? Sáhněte po česneku. Vědci udávají, že česnek může vyvolat uvolnění luteinizačního hormonu, který zvyšuje produkci testosteronu. A prý je nejlepší, když se česnek podává společně s cibulí. Jen se ujistěte, že obojí konzumujte čerstvé. Jedině tak využijete všechnu moc obsažených fytochemikálií.

I tuňák patří na seznam potravin, které zvyšují testosteron. Poskytuje dobré množství bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které chrání srdce. Zahrnutím tuňáka do stravy se navyšuje příjem vitaminu D, který přímo souvisí s tolik potřebným testosteronem.

Také vaječné žloutky jsou přínosné, protože, stejně jako v předchozím případě, pomáhají zvýšit příjem vitaminu D, který ovlivňuje hladiny testosteronu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat