Zimní kašel a bolavý krk. Jak se jim letos konečně vyhnout

Pro podzimní a zimní sychravé období jsou typické záněty (nejen) dýchacích cest. Zejména u dětí a starších osob, se často setkáváme s bolestmi průdušek, či neutišitelným kašlem. Které nejčastější choroby nás na podzim sužují a jak jim předcházet?

Příznaky zánětu

Nejčastějším příznakem infekce dýchacích cest je bezpochyby kašel. Ten slouží jako obranný reflex našeho těla, kterým si zajišťuje průchodnost dýchacích cest. Často vzniká při nadměrné tvorbě hustého hlenu, který lze špatně vykašlat a následně dochází k záchvatovitému kašlání. K dalším příznakům patří pocit neprůchodnosti nosu, kýchání, zvýšená teplota a bolesti v přední části hlavy a na čele.

Zánět průdušek (bronchitida)

Bronchitidu rozdělujeme na akutní a chronickou. Akutní se rozvíjí náhle a hlavními příznaky jsou návaly suchého a dusivého kašle, horečka, vykašlávání hustého hlenu, bolesti na hrudníku, dušnost, dýchací potíže, bolesti v zádech nebo svalech. Chronická bronchitida se nejčastěji vyskytuje u kuřáků a u lidí pohybujících se v zakouřeném a prašném prostředí. Vzniká dlouhodobým drážděním dýchacích cest například prachem, tabákovým kouřem nebo znečištěným ovzduším.

Zánět hrtanu (laryngitida)

Laryngitida postihuje dospělé i dětí a stejně, jako bronchitida, může mít akutní i chronickou formu. Příčinou je obvykle infekce horních dýchacích cest, křičení a zpívání, alergie, vdechování zplodin či kouře, nebo reflexní onemocnění, kdy je obsah žaludku vytlačován zpět do jícnu. Typickými příznaky laryngitidy jsou chrapot, zastřený hluboký hlas nebo jeho úplná ztráta. Při zánětu hrtanu pacient pociťuje bolest v hrdle, kašle a špatně se mu polyká.  Zejména u malých dětí se často setkáváme s akutním nástupem nemoci, pro kterou je charakteristický štěkavý kašel. Nastupuje obvykle v noci, a bývá provázena vysokou horečkou. V takovém případě je nutné pacienta přemístit ke zdroji chladného vzduchu, například ven nebo k otevřenému mrazáku. Chladný vzduch zmírňuje otok v hrdle. Doporučuje se volat záchrannou službu, neboť hrozí udušení.

Zánět dutin

Zánět dutin vzniká zahleněním dutin v oblasti hlavy. Jedná se tedy o komplikaci, která provází běžnou rýmu, která je také prvním projevem choroby. Následuje zvýšená teplota, slabost, bolesti v krku, tlak v uších, někdy bolest zubů a především bolest hlavy v místě ucpaných dutin. Lidé často zánět dutin zaměňují za chřipku.

Zápal plic (pneumonie)

Zápal plic je zánětlivé onemocnění plicní tkáně, na jehož vzniku se podílí bakterie, viry a plísně. Příznakem jsou zvýšená teplota, zimnice, dušnost a nadměrná únava. Typický je také kašel. Toto onemocnění může být závažné především pro seniory a malé děti.

Jak jim předcházet?

Tyto infekce se typicky šíří kapénkovou nákazou, tedy při kýchání, kašli nebo smrkání. Doporučuje se, zejména v době epidemií, vyhýbat přeplněným prostorám. Více, než nutné, je dodržování základních hygienických zásad. Vhodný je dostatečný přísun vitaminů, pravidelné otužování, přiměřené sportování, též dávat pozor na časté přechody z tepla do zimy, kdy můžete snadno prochladnout. Proti některým infekcím existují také očkovací látky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat