Pro svalnaté tělo nestačí jen strava a cvičení. Musíte přidat ještě něco

V posledních letech se zdůrazňuje pravidelné cvičení a vyvážený jídelníček s hlídaným množstvím kalorií jako nezbytné podmínky pro dosažení pevného, štíhlého těla bez tuků ve skvělé zdravotní kondici. Jenže ačkoli se mnozí pustí do pravidelného posilování, běhu a výrazně energeticky omezí svůj jídelníček, stejně nehubnou a tělo má mnohdy i větší tukové polštáře. Jejich snahu totiž hatí stresový hormon kortizol. Jeho hladinu dokáže snížit aktivní odbourávání stresu a relaxace jako nezbytný prvek zdravého životního stylu.

Když člověk totiž cvičí a zdravě jí, ale je v neustálém stresu – navíc změna životního stylu může být dalším zdrojem stresu – v jeho krvi koluje vyšší hladina kortizolu. Tento hormon přitom nastavuje metabolismus tak, aby aktivně ukládal tuky do podkoží a břicha a odbourával svalovinu. Výsledkem může být, že se člověk dře v posilovně několikrát týdně, velmi zdravě jí, ale výsledky nejsou patrné.

Pozor na stres

Všichni aktivní sportovci vědí, jak nezbytné pro zvyšování kondice a výkonnosti jsou odpočinek a kvalitní spánek. Jedinec, který je ale ve stresu z práce, výchovy dětí a snahy uspět kariérně a finančně, může být z cvičení a diety ve stresu ještě víc. Proto nestačí jen tvrdě posilovat a omezovat kalorie, ale také kvalitně spát, a především relaxovat svou mysl, čímž se výrazně sníží hladina kortizolu v krvi.

„Kortizol působí na řadu hormonů v těle a mění jejich funkce. Především bude ovlivňovat štítnou žlázu, takže člověk bude mít velké problémy spalovat tuk, když má vysokou hladinu kortizolu v krvi. Ve skutečnosti bude spalovat mnohem více svalové hmoty,“ tvrdí fitness expert Laurence Fountain v rozhovoru pro deník The Sun.

Nepodcenit odpočinek

Řada bodybuilderů a fitness trenérů už se dnes krom aerobního cvičení a posilování neobejde bez jógy a dalších forem relaxace doplněných saunováním. Právě jóga, meditace a sauna pomáhají uklidnit mysl, vyloučit hormony dobré nálady a snížit hladinu kortizolu v krvi. Výsledkem je mnohem vyšší a rychlejší účinnost posilování samotného.

„Hlavním smyslem odpočinku při cvičení je dovolit svalům se obnovit… Pomoci může krom sauny také masáž, která přímo fyzicky uvolní svalovinu, zvýší průtok krve a kyslíku v ní, odstraní zásoby kyseliny mléčné a sníží obsah zánětlivých látek v nich. Pomoci může také kryoterapie a další metody relaxace,“ souhlasí osobní trenér Keith McNiven ze společnosti Right Path Fitness.

Najděte si vlastní formu relaxu

Profesionální sportovci pod dohledem trenérů musejí pravidelně dostatečně spát a mají nařízeny dny, kdy musejí relaxovat a odpočívat v bdělém stavu. Mnoho z nich vsadí na pomalou relaxační jógu. To je ale věc, kterou si stresovaní lidé z kanceláří, na něž doma čekají další starosti, většinou upírají. Výsledkem pravidelného cvičení v posilovně a omezené stravy bez dostatečného spánku a relaxace je vyšší stres, který vede k totálnímu fiasku ve snaze zhubnout a mít dokonalejší postavu.

„Doporučuje se každý týden odpočívat od cvičení a věnovat maximální úsilí jednotlivým cvičením bez pocitu únavy. Takto jedině lze dosáhnout lepších a dlouhodobých výsledků… Každé tělo reaguje jinak… proto doporučuji vyzkoušet různé formy relaxace a najít si takovou, která člověku nejvíce vyhovuje. Co funguje u jednoho, nemusí u druhého… A rozhodně je nezbytné také dostatečně spát,“ zdůrazňuje McNiven.

Klíč ke štíhlé postavě

Klidná a dobře vyspaná mysl je klíčem ke štíhlosti. Což dokazují stovky studií z posledních let. Nevyspaný člověk s vysokou hladinou kortizolu v krvi má vyšší objem tuku v těle a také nezdravé srdce a cévy.

A ideální formou relaxace je sex. Čím více je člověk uvolněný a klidný, čím méně má kortizolu v krvi, a čím lepší má fyzickou kondici, tím aktivnější pohlavní život většinou má. Přitom aktivní a kvalitní pohlaví život jsou skvělou prevencí stresu, zvýšené hladiny kortizolu v krvi a také obezity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat