Sprint a běh jsou jako brzda stárnutí spolehlivější než posilování

Němečtí vědci se rozhodli zjistit, která z pohybových aktivit je pro člověka nejlepší vzhledem k zpomalování stárnutí buněk a tkání. Srovnali tak vytrvalostní běh, intervalové sprinty a odporové cvičení. Vítězem se přitom staly vytrvalostní běh a intervalové sprinty. Naopak posilování s činkami a stroji (odporové cvičení) omlazující účinek nemá vůbec.

Vědci z Lipska najali 266 zdravých jedinců, kteří se však pravidelnému pohybu před začátkem studie nevěnovali. U nich tedy bylo možné vycházet z jakéhosi bodu nula a sledovat, jak se projeví různé typy pohybu na zdraví jejich buněk.

Pohyb jako záchrana

Stárnutí buněk, a tedy i tkání, lze měřit podle změny délky ramen chromozomů zvaných telomery. Jak člověk stárne, buňkám ubývá enzymu telomerázy, takže se telomery při dělení opotřebovávají a zkracují. U někoho vlivem genetiky a vlivem prostředí (nečistý vzduch, stres, špatná strava, nedostatek pohybu) rychleji než u jiných.

Právě pohyb byl v minulosti prokázán jako prevence zkracování telomer a tedy i prevence stárnutí, nebo lépe řečeno zpomalování jeho rychlosti, protože všechny buňky stárnou, jen u některých lidí pomaleji. Pohyb totiž zvyšuje produkci telomerázy, která je schopná ramena chromozomů obnovovat.

Který pohyb pomůže?

Autoři z Lipské univerzity ale chtěli vědět, který z pohybů omlazuje člověka nejlépe. A, světe, div se, vyhrál právě běh. A to jak vytrvalostní, tak tzv. intervalový sprint či HIIT, při němž se cvičící rozehřeje a následně střídá etapy sprintu s pomalejším tempem. Tyto dva typy pohybu prokazatelně zpomalily zkracování telomer, u některých jedinců ho dokonce zastavily a u dalších i zvrátily tím, že se výrazně zvýšila hladina telomerázy, takže se telomery obnovily. Nic takového ale nenastalo u osob, které posilovaly s činkami a stroji (tzv. odporové cvičení). U nich ke zpomalení stárnutí buněk, tedy i tkání a celého těla, nedošlo.

„Naším hlavním objevem je to, že ve srovnání s počátkem studie a kontrolní skupinou, která necvičila vůbec, došlo pouze u dobrovolníků věnujících se vytrvalostnímu běhu a vysoce intenzivnímu tréninku k zvýšení aktivity enzymu telomerázy a prodloužení telomer, což je obojí podstatné pro stárnutí buňky, regeneraci a tedy i zdravé stárnutí,“ uvedl profesor Ulrich Lauds z Lipské univerzity.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat