Celodenní pojídání malých jídel urychluje stárnutí

Jezte malé porce a raději vícekrát denně. Radí odborníci na obezitu, protože tato metoda má v člověku udržovat neustálý pocit nasycení, takže nedochází k pozdněvečerním útokům na lednici. Vícero malými porcemi prý tělo přijme méně celkové energie za den. Jenže podle odborníků z Anglie to není metoda úplně ideální z hlediska prevence diabetu typu 2, stárnutí a dalších potíží. Protože neustálé chřoupání malých svačinek v těle vyvolává chronický zánět.

Podle Jenny Maccionchi z University of Sussex je vícenásobná konzumace jídla během dne velkou novinkou v rámci evoluce. Vlastně jen v tisícinách procent celé vývojové dráhy člověka – poslední dvě staletí. V pravěku, starověku a zřejmě i středověku většina lidí neznala snídani a většina denního příjmu zahrnovala jedno či maximálně dvě jídla. Kvůli technologické revoluci a potřebě pravidelné pracovní doby a vyšší výkonosti práce začali lidé jíst pravidelně v menších porcích, aby mělo tělo konstantní přísun energie. Jenže ne vše v těle probíhá v takovém režimu ideálně.

Neustálé zobání

„Většina z nás průběžně během dne něco zobe, místo aby jedla v přesně určených časech, což znamená, že se neustále krmíme šestnáct hodin v kuse,“ tvrdí Maccionchi s tím, že tělo prodělává dva stavy – hlad a nasycení.

Metabolicky aktivní je v čase nasycení, kdy je také velmi aktivní imunitní systém závislý na střevech. A právě obranyschopnost zahajuje zánětlivou reakci při přenosu živin ze střev do krve. Zánětlivá reakce je normální obranou těla před infekcí (škodlivými střevními bakteriemi) a zraněním při působení stresorů. Vstřebávání živin je pak fyziologickým stresem, na který imunita reaguje zvýšením aktivity bílých krvinek a produkcí zánětlivých látek. Výsledkem neustálého zobání je tedy nonstop zánětlivá reakce v těle.

„Konstantní konzumace může vyústit v chronický zánět a přispět k rozvoji diabetu typu 2,“ tvrdí autorka v článku pro deník The Sun.

Kobliha versus jablko

Přitom je také podstatné, jaké živiny člověk konzumuje. Pokud je to strava pestrá na zeleninu, bylinky, koření a ořechy, pak se při vstřebávání do krve dostává také mnoho antioxidantů, které zánětlivou reakci výrazně ztlumí. Když člověk ale spořádá nasycené tuky a jednoduché cukry, zánět naopak podpoří.

Je tedy obrovský rozdíl, jestli člověk pozře koblihu, nebo jablko. A to nejen v obsahu vázané energie, ale také v celkové výživové hodnotě.

Snížení míry zánětů v těle a fyziologického stresu trávení je nezbytné nejen pro prevenci onemocnění srdce a cév či diabetu, ale také pro zpomalení stárnutí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat