Fenomén zvaný superpotraviny. Co se za ním skrývá

Kromě běžných potravin dnes již můžete v obchodech narazit na regály s nápisem „super“. Fenomén superpotravin se mezi lidmi šíří rychlostí světla. V čem jsou ovšem jiné než ostatní a jsou opravdu tak super?

V čem je rozdíl?

Superpotraviny mají v porovnání s jinými potravinami téhož druhu vyšší obsah zdraví prospěšných látek. V podstatě se jedná o potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, minerální prvky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty atd. Jsou tedy vítaným doplňkem pro toho, kdo chce žít zdravě.

Jestliže jste však přesvědčeni, že vás superpotraviny spasí, jste na omylu. K tomu, abyste byli zdraví, nestačí jen jednou týdně sníst nějakou z nich, jedná se pouze o doplněk, který je do jisté míry zdravější, než ostatní a je proto vhodné je do našich jídelníčků zakomponovat.

Vliv na zdraví

Superpotraviny pomáhají zvyšovat naši imunitu, dodávají nám více vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny. Jsou významné v boji proti arteroskleróze, nebo rakovině a současně jsou účinnou prevencí vzniku civilizačních chorob.

Podstatné však je, že superpotraviny by se neměly tepelně upravovat, aby v nich zůstalo zachováno co nejvíce prospěšných látek.

Které to jsou?

Nutno podotknout, že superpotravin je skutečně velké množství. My jsme pro vás vypsali jen některé z nich, abyste si udělali představu. Jak superpotraviny fungují a co obsahují.

Aloe vera: K nejvýznamnějším látkám, které aloe obsahuje, patří vitaminy C, E, A, ale rovněž vzácný vitamin B12. Dále jsou to aminokyseliny, minerální látky, enzymy na podporu trávení, mastné kyseliny, saponiny – účinné proti virům, bakteriím, plísním a infekcím všeho druhu

Chia semínka: Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší než u lněného semena. Tyto mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže vytvořit a chia semínka jsou skvělým zdrojem. Za zmínku stojí také vláknina, bílkoviny, fosfor, vápník, železo a také vitaminy skupiny B, vitamin A, C a E.

Spirulina: Sladkovodní řasa bohatá na rostlinné bílkoviny, beta-karoten, železo, vitamin B12. Podporuje zvýšení imunity, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, dodává energii a má celou řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví.

Goji: Kustovnice čínská obsahuje betakaroten, vitamin C, vitaminy B1 a B2, kyselinu linolovou a sloučeninu betain. Právě betain léčí různé chronické jaterní choroby a příznivě působí na regeneraci jaterních buněk. Dále podporuje růst a snižuje hladinu cukru v krvi.

Hlíva ústřičná: Hlíva obsahuje polymery glukózy a má velmi příznivý vliv při léčbě rakoviny, snížení stresu, hladiny cholesterolu nebo cukru v krvi.

Jak již bylo řečeno, superpotravin je velké množství. Z těch neznámějších a nejdostupnějších můžeme vyjmenovat třeba tyto: červená řepa, zakysané mléčné výrobky, ovesné vločky, avokádo, kapusta, ořechy, cibule, česnek, tučné mořské ryby, kakaové boby, lněné semínko, konopná semínka, borůvky, brusinky, maliny, svatojánský chléb nebo guarana.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat