Hormonální nerovnováha. Zažeňte ji jógou prstů

Víte, jaké fyzické a psychické problémy působí hormonální nerovnováha v životě žen i mužů? Bojujte proti ní nejen vhodným jídelníčkem, ale i jógou prstů! Poradíme vám, jak na to.

Hladina hormonů může kolísat na základě různých vlivů. Bývá to například zvýšené množství soli nebo cukru v těle, které mají vliv na to, jakým způsobem se nerovnováha projevuje ve fyzické nebo psychické rovině. V této době začne tělo vysílat varovné signály, ke kterým patří například vypadávání vlasů, návaly horka či nadměrné pocení. Pokud tuto řeč těla dokážeme vnímat a uvědomit si příčinu, je možné těmto zdravotním potížím úspěšně odolávat pomocí bylinných přípravků nebo aromaterapie. Vhodná je i tak zvaná jóga prstů!

Jídelníček čistě pro ženy

Jedním z důležitých ženských hormonů je progesteron. Obecně se předpokládá, že jeho hladina klesá během dnů, které těsně předcházejí menstruaci. Hlavním faktorem je zadržování vody v těle, které ovlivňuje každou tělesnou buňku. Proto se mohou projevovat potíže různého druhu od váhového přírůstku až po bolesti hlavy, únavu, napětí, ztrátu koncentrace a podráždění. Než začnete užívat léky na uklidnění, na které může vzniknout závislost, vyzkoušejte uklidňující účinky některých bylinek, a to buď ve formě čajů, nebo éterických olejů. Nejvíce používané jsou fenykl, šalvěj, heřmánek, pupalka dvouletá či kopřiva.

S hormonální nerovnováhou bývá spojeno ještě další období v životě ženy. Je to klimakterium neboli přechod. Projevy poklesu estrogenu v těle bývají podobné jako při PMS. Zde lze doporučit potraviny bohaté na fytoestrogeny, jako jsou jablka, brambory, česnek, zelené fazolky. Také konzumace červené řepy dokáže povzbudit organismus a doplnit důležité vitaminy a minerály. A jak to chodí u druhého pohlaví?

Mužské hormony

Mužům se období přechodu také zcela nevyhýbá z důvodu nedostatku mužského hormonu testosteronu. Projevuje se vyčerpaností, poruchami spánku, podrážděností nebo depresemi. Lze doporučit řešení přírodní cestou a změnou jídelníčku. Jedná se o zvýšenou spotřebu obilovin, luštěnin, drůbežího a rybího masa.

Jóga prstů

Zcela jednoduchá a časově nenáročná je technika s názvem jóga prstů, která je účinná pro obě skupiny. Stiskem příslušných akupresurních bodů, majících vliv na hormony a jejich produkci, se dosahuje příznivých výsledků. Níže uvedená technika usnadňuje problémy v dospívání, při klimakteriu nebo při menstruaci. Vyzkoušejte tuto pozici.

Roztáhněte prsty obou rukou, prostředníčky s prsteníčky jsou u sebe. Obě ruce vzájemně spojte tak, že se ukazováček pravé ruky dotýká svým koncem ukazováčku ruky levé a palec levé ruky malíčku ruky pravé. Prostředníček a prsteníček pravé ruky se zlehka dotýkají levé ruky. Účinek lze podpořit aromaterapií, zejména vůní vanilky, dále muzikoterapií a vhodnými dechovými cviky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat