Samurajská andělika obsahuje elixír mládí prodlužující život

V české přírodě bylináři po staletí sbírají anděliku lékařskou jako účinný prostředek na zklidnění nervů a trávení. Její příbuzná andělika Keiskeova rostoucí v Japonsku je známá také jako bylinka samurajů či ašitaba. Tato rostlina je bohatá na bioaktivní látku, která prodlužuje životnost buněk a pomáhá jim odolávat procesům stárnutí.

Podle rakouských vědců výtažek z anděliky Keiskeovy prodlouží život až o dvacet procent.

Tajemství samurajů

Zatím to tedy prokázali u hlístic a octomilek, příslušníků bezobratlých, takže není zcela jasné, jak účinná bude látka u člověka. Ale podle prvních farmakologických výzkumů má sloučenina DMC (4,4‘-dimethoxychalkon) obecně omlazující účinek na buňky bez ohledu na to, jakému organismu patří.

Anděliku Keiskeovu konzumovali denně japonští samurajové. Propůjčovala jim prý nesmírnou sílu a energii, kterou potřebovali pro boj. Farmakologické výzkumy prokázaly, že její kumarin laserpitin výrazně zvyšuje hladinu dobrého (HDL) cholesterolu v krvi, a naopak výrazně snižuje hladinu triglyceridů a nebezpečného LDL cholesterolu v krvi a játrech. Tím je také prevencí obezity.

Naděje pro člověka

Vědci ze Štýrského Hradce teď prokázali, že DMC z anděliky Keiskeovy prodlužuje životnost buněk hlístic a octomilek a je také prevencí rakoviny. Při pokusech s myšmi pak prokázali, že tato látka chrání srdce a cévy před poškozením, i když tito hlodavci dostávali velmi nezdravou stravu bohatou na sacharidy a tuky.

„Tyto objevy podporují předpoklad, že DMC by mohl terapeuticky působit také u člověka,“ uvedl doktor Frank Madeo z Univerzity v Grazu (Štýrském Hradci).






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:40
70 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
146 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat