Hrst ořechů denně sníží riziko infarktu a mrtvice o třetinu

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že hrst pravých ořechů – olejnatých semen stromů – konzumovaná denně může snížit riziko infarktu a mrtvice o třetinu. A to i u osob, které jsou těmito vážnými zdravotními potížemi ohroženy nejvíce. Pravými ořechy se přitom rozumějí vlašské, lískové, mandle, pekanové či pistácie.

Jako ořechy se totiž v obchodě prodávají také semena luštěnin – arašídy (podzemnice olejná). To však ořechy (semena stromů v tvrdé skořápce) v pravém slova smyslu nejsou a vztah jejich konzumace s nižším rizikem onemocnění chorobami srdce a cév nebyl prokázán.

Nicméně vůbec nejlepším a nejzdravějším zdrojem látek blahodárně působících na oběhovou soustavu jsou ořechy vlašské. Vztah mezi konzumací ořechů a nižším rizikem infarktu a mrtvice byl prokázán také u lískových, makadamových, pekanových a piniových oříšků a také u mandlí a pistácií.

„Náš výzkum poskytuje důkazy podporující doporučení, aby lidé denně konzumovali hrst ořechů jako prevenci onemocnění chorobami oběhové soustavy a předčasného úmrtí u lidí s diabetem,“ tvrdé doktor Gang Liu z Harvardovy univerzity.

Pro zdraví i pro krásu

Tím ovšem prokázané pozitivní účinky konzumace ořechů, především těch vlašských, zdaleka nekončí. Prospívají totiž nejen našemu zdraví, ale i kráse.

Ořechy eliminují škodlivé látky, jejichž hromadění v těle má na svědomí nadměrné opalování, znečištěné ovzduší, cigaretový kouř i nezdravá strava – zkrátka všechno, co máte v dosahu. Proč jejich pobyt ve vašich útrobách není žádná legrace? Zmínění nepřátelé rozkládají kolagen, což je strukturální protein, který činí pokožku silnou a pružnou. Čím více klesá jeho hladina, tím častěji se objevují vrásky.

Kombinace antioxidantů a omega-3 mastných kyselin mavíc přispívá i ke zlepšení funkcí mozku. Pokud se tedy odpoledne cítíte v práci pomalí a neproduktivní, stačí sníst pár vlašských ořechů a hned vám práce půjde lépe od ruky. Vidíte, káva není jediným povzbuzujícím prostředkem…

Kromě nesporných výhod, které jsou výše uvedeny, vám také ořechy pomohou lépe spát, a to díky obsahu hormonu melatoninu. Vzhledem k tomu, že kvalitní noční odpočinek je v boji proti stárnutí velice prospěšný, platí „vlašáky“ za opravdu skvělý omlazovací prostředek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:35
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat