Jediná porce hranolků a hamburgeru vyvolá kornatění tepen

Říkáte si, jednou za čas trocha nezdravých „dobrot“ z rychlého občerstvení neuškodí. To vyběhám. Jenže podle nejnovějšího výzkumu z Illinois je to lhaní si do kapsy. Už jediné sousto takové potraviny totiž buňkám v cévách ublíží. V delikátním a pečlivě řízeném experimentu to prokázali autoři z Chicaga. Podle nich lze po konzumaci takové potraviny ihned sledovat, jak dojde k ztvrdnutí buněčných stěn vyvolávajících kornatění tepen.

Potraviny z rychlého občerstvení – opékané klobásy, burgery, hranolky, pizza, smažené kuře a další – jsou velmi bohaté na cholesterol s nízkou hustotou molekuly. Jenže obsahují kvůli volným radikálům také oxidovanou formu těchto lipoproteinů. A ty působí okamžitě na buňky, kterým jejich vlivem tvrdnou a sílí buněčné stěny. Toto tvrdnutí buněčných stěn se pak v cévách projevuje jako kornatění a vede k rozvoji onemocnění zvaného ateroskleróza.

„K našemu velkému překvapení už velmi malé množství oxidovaného LDL cholesterolu vedlo k výrazným změnám ve struktuře buněčné stěny, a to k horšímu,“ potvrdila doktorka Manuela Ayee z University of Illinois.

Jedinou prevencí kornatění tepen a pevného zdraví oběhové soustavy je potravinám z rychlého občerstvení se vyhnout zcela a nekonzumovat je nikdy.

Riziko pro mozek

Nejen našim tepnám však jídla z rychlého občerstvení škodí. Podle australských vědců totiž milovníci těchto pokrmů také pěkně hloupnou. Dobroty typu hamburger a hranolky totiž snižují IQ, protože negativně působí na mozek. Zvláště u dospívajících. Tým doktorky Anett Nyaradi prokázal, že jedinci, kteří ve čtrnácti začnou konzumovat jídlo z rychlého občerstvení, mají v sedmnácti mnohem horší výsledky u testů myšlení a paměti než jedinci, kteří se podobným jídlům vyhýbají.

„V této studii jsme zjistili, že pozorovaní jedinci, kteří ve velké míře konzumovali jídlo z rychlého občerstvení, hluboce prosmažené brambory, červené a konzervované maso a slazené limonády, měli horší výsledky v reakčním čase, mentálních schopnostech, vizuální pozornosti učení a paměti,“ tvrdí tým doktorky Anett Nyaradi z University of Western Australia.

Podle ní škodí vysoký obsah omega-6 mastných kyselin a nízký obsah omega-3 mastných kyselin ve smažených pokrmech z rychlého občerstvení. Přitom pro metabolismus a také pro mozek je ideální, když člověk konzumuje potravu, v níž jsou obě kyseliny zastoupeny v poměru 1:1. Jenže u smažených jídel z rychlých občerstvení je poměr 1:20 ve prospěch omega-6 mastných kyselin. A k tomu zvýšený příjem jednoduchých cukrů negativně ovlivňují hippokamp.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat