Přesčasy a nerudný šéf: Pracovní stres se podepisuje na váze

Zhubnete, když se budete v práci den co den nervovat? Možná, že patříte k výjimkám, ale většinou to funguje spíš obráceně. Nová studie potvrzuje, že stres v zaměstnání negativně ovlivňuje tělesnou hmotnost žen!

Český statistický úřad (ČSÚ) hlásí, že 2,5 milionu Čechů v práci strádá. Podle dat tohoto úřadu je nejvýznamnějším rizikovým faktorem hlavně stres a přepracování. Lidé si stěžují na zhoršení duševního zdraví, a to hlavně v profesích s vysokým podílem organizační, tvůrčí a řídící činnosti. Pod tlakem jsou přitom nejčastěji lidé mezi 35 a 50 lety. Patříte k nim? Práce vás děsí a nemůžete spát? Pak k tomu připočtěte ještě faldy navíc!

Ke snídani ovoce a celozrnné pečivo, na svačinu jogurt, oběd vyvážený a nízkokalorický? Ani tak si štíhlé křivky nemusíte zaručit. Účinky stresu spojeného se zaměstnáním souvisí s výrazným zvýšením přírůstku hmotnosti u žen, na což přišli švédští vědci, jejichž studii uveřejnil Mezinárodní archiv pracovního a environmentálního zdraví. Buďte v pozoru, nebo se nevejdete do plavek!

Uzávěrky, přesčasy, nerudný nadřízený

Tým z univerzity v Göteborgu sledoval téměř 3900 mužů a žen po dobu dlouhých 20 let. Vyšetřovatelé s účastníky výzkumu pravidelně hovořili o psychologickém tlaku na pracovišti. Ptali se, jak se cítí, zda dobře spí, jaké mají vztahy v rodině a podobně. Zároveň se dobrovolníci vždy po určitém čase zúčastnili fyzických testů. I díky tomu se prokázalo, že stres a nátlak na pracovišti i s vaší figurou pěkně mává.

Podle vědců pracovní stres hůře zvládají hlavně ženy. Většina z nich totiž již po několika měsících v náročném zaměstnání zvyšuje svoji tělesnou hmotnost o 10 procent. Ještě delší vystavení vysokým požadavkům však znamená plus 20 procent váhy. Úroveň vzdělání žen, kvalita jejich stravy nebo jiné faktory životního stylu nepřispívaly k souvislostem mezi stresem v práci a přírůstkem hmotnosti, napsali výzkumní pracovníci.

Je tedy jedno, jestli celé dny jíte pouze pestrou stravu a pijete hodně vody, nebo se naopak udržujete v chodu koblihami a sušenkami. V případě, že v zaměstnání trpíte, pravděpodobně vás nějaký ten faldík v problematických partiích nemine. Popřemýšlíte nad změnou zaměstnání?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat