Večerní cvičení je efektivnější u těch, kdo nevstávají brzy ráno

Ne každý člověk je skřivan, který vstává s prvními slunečními paprsky a cítí se hned fit na sportování. Řada lidí si ráda dopoledne přispí a ranní vstávání jim dělá problémy. Tzv. sovy by rozhodně neměly ráno sportovat. Naopak. Když skočí do tenisek večer a vyběhnou po západu slunce, bude jejich pohyb efektivnější. Tělo bude vyžadovat méně kyslíku na spalování a také bude účinněji trávit tuky. Obecně je cvičení později během dne efektivnější a člověk má větší výdrž než u cvičení krátce po probuzení.

Prokázali to vědci z Izraele, kteří provedli výzkumy na laboratorních hlodavcích a srovnali pak výsledky s testem u dvanácti dobrovolníků.

V hlavní roli biologické hodiny

Autoři použili hlodavce a nechali je cvičit v různých fázích jejich biorytmů. Myši, které cvičily ve fázi, která odpovídá lidskému večeru, vyžadovaly na svalovou práci méně kyslíku a nižší tepovou frekvenci. Cvičení bylo efektivnější a myši zvládly těžší výkony.

Lidé, kteří tak chtějí tréninkem své výkony zvyšovat a překonávat se, by měli spolehnout spíš na pohyb odpoledne či večer.

„Je docela dobře prozkoumáno a známo, že téměř každý aspekt naší fyziologie a metabolismu souvisí s biologickými hodinami,“ uvedl k výzkumu doktor Gad Asher z Weizmannova institutu věd v Izraeli.

Sova, nebo skřivan?

Výzkum podle autorů prokázal, že cvičení večer je mnohem efektivnější než cvičení po probuzení. Vyžaduje méně kyslíku a lépe spaluje tuky

„Musíte ale dobře zvážit, jestli jste ranní člověk, nebo spíš ten večerní. A podle toho si výsledky výzkumu trochu uzpůsobit,“ tvrdí dále autoři. Nemá smysl sportovat večer v době, kdy už skřivan dávno míří do postele. Naopak u sovy nemá smysl trénovat dopoledne, kdy ještě spí za chůze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat