Smlsněte si na kešu. Prospějí kostem, očím i srdci

Chcete si dopřát „něco na zub“, z něhož koukají samá skvělá pozitiva? Žádný problém. Ořechy typického tvaru vám zredukují cholesterol a poskytnou prevenci před diabetem. Stejně blahodárně ale zapůsobí i na zdraví ústní dutiny!

Často vás honí mlsná? Pak by ve vašem šuplíku „první pomoci“ neměla chybět úroda tropického stromu ledvinovníku západního. Kešu oříšky nejenže uspokojí vaše chuťové buňky, mohou se pochlubit i zajímavým nutričním profilem, s nímž jsou spojena jistá zdravotní pozitiva. Už jste slyšeli o tom, že křupavé občerstvení ve tvaru ledviny snižuje riziko žlučových kamenů, zatímco navozuje dobrou náladu? Ovšem i tyhle jeho výhody jsou k nakousnutí!

Silné a odolné kosti. Můžete je mít

Je známo, že zmíněná potravina je bohatým zdrojem široké škály minerálů, včetně manganu, draslíku, zinku, hořčíku, mědi, vápníku, selenu a železa. Právě proto je považována za skvělou kostní výživu, jež předchází vzniku osteoporózy. Tedy alespoň takový názor zastávají odborníci, kteří na kešu v tomhle ohledu nedají dopustit.

Zdravé srdce a snížený cholesterol? Bez problému

Plody tropické dřeviny, která dorůstá do výšky až 12 metrů, obsahují neskromné množství kyseliny olejové. Ta je velmi účinná při regulaci škodlivého cholesterolu, čímž výrazně omezuje pravděpodobnost vývoje kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři poukazují i na to, že kyselina olejová má schopnost předcházet všemožným zánětům, tudíž vlastně funguje jako prevence diabetu, deprese, migrény, chronické únavy či bolesti kloubů. Častým strůjcem těchto patálií totiž zpravidla bývají právě záněty.

Bystrý zrak, kterému nic neunikne

Další úžasnou výhodou lahodných pokladů je, že nesmírně prospívají očím. Je to proto, že nabízejí poctivou dávku vzácných živin luteinu a zeaxantinu. Kombinace těchto látek dle poznatků několika nezávislých studií bojuje proti šerosleposti i makulární degeneraci. Jen na vysvětlenou, to je onemocnění, které se projevuje poškozením oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, přičemž může způsobit úplnou ztrátu zraku.

Záruka orálního zdraví? Ano, bez debat

Nelze opomenout, že oříšky typického tvaru překypují také rostlinnými flavonoidy, jež se nazývají proanthokyanidiny. Z poznatků britského výzkumu uskutečněného na lékařské fakultě Rochester Medical Center jednoznačně vyplývá, že tyto třísloviny eliminují bakterie, které ohrožují zdraví dutiny ústní a zároveň posilují zubní sklovinu. Co říkáte na takovou péči o váš chrup? Možná není od věci udělat z ní dennodenní rutinu…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat