Dvě piva denně snižují riziko deprese

Střídmá konzumace alkoholu je prý sice také nebezpečná z hlediska rizika rakoviny, ale podle švédských odborníků je prevencí deprese. Lidé, kteří si denně dopřejí sklenici vína či jedno nebo dvě slabá piva, trpí depresí o sedmdesát procent méně než abstinenti. Ale nadměrný příjem alkoholu naopak riziko deprese zvyšuje o osmdesát procent.

„Zřejmě proto, že konzumaci alkoholu často provází také společenské setkání, je zřejmé, že je to hlavní důvod sníženého rizika deprese,“ tvrdí doktorka Katalin Gemes z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Její tým sledoval pět tisíc dospělých po dobu deseti let a všímal si také anamnézy deprese u jedince i v rodině, míry konzumace alkoholu v minulosti, výše příjmů a věku či pohlaví.

Abstinenti trpěli depresemi o sedmdesát procent víc než osoby konzumující alkohol střídmě. Ale lidé pijící nadměrné množství lihových nápojů trpěli depresemi o osmdesát procent víc než abstinenti.

„Návštěva hospody lidem pomáhá zbavit se stresu. Ošidné je ale to, aby člověk věděl, kolik toho vypít a nepřepískl to. Příliš mnoho alkoholu totiž škodí jak psychickému, tak fyzickému zdraví,“ dodává profesorka Cary Lynn Cooper, která studii komentovala pro Acta Psychiatrica Scandinavica.

Pro ledviny i kosti

Pokud si občas dopřejete pivo (samozřejmě v rozumném množství), získáte pro své tělo i řadu dalších benefitů. Poznatky plynoucí z výzkumu provedeného finskými odborníky jistě fanoušci chmele radostně přivítají. Vyplývá z nich, že příležitostní pijani piva mají nižší riziko vzniku ledvinových kamenů ve srovnání s těmi, kteří raději volí jiné druhy alkoholu. Vědci si tento jev vysvětlují tím, že půllitr točeného i lahvového obsahuje hodně vody, tudíž má močopudné vlastnosti. To příznivě působí na vylučovací ústrojí a udržuje ledviny ve zdraví a v pohodě.

Pokud si občas dopřejete „tekutý chléb“, můžete také zlepšit kvalitu svých kostí. Je to díky jeho vysokému podílu křemíku. Závěry četných studií prokázaly, že tento přátelský minerál zabraňuje ztrátám kostní hmoty a podílí se na výstavbě pojivové tkáně. Takže tekutá ochrana před osteoporózou? Už to tak vypadá!

Věřili byste tomu, že pivo vás možná může ochránit před různými onemocněními? Rakouská studie, kterou „spískala“ Innsbrucká lékařská univerzita, něco takového naznačuje. V jejích závěrech byste se dočetli, že chmelový zázrak zpomaluje biochemické procesy v krvi, které by jinak vedly k zánětům. Mimochodem, právě záněty jsou častými strůjci cukrovky, deprese, migrény, chronické únavy či bolesti kloubů. Co naplat, nápoj s bílou pěnou je, v malém množství, multifunkční medicínou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:10
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat