Co se nepoužívá, to chátrá. I kosti mužů

Ačkoli se o osteoporóze hovoří především v souvislosti s ženami po menopauze, řídnutí kostí postihuje také muže. Nižší hustotu oporného aparátu mají mezi pětatřicátým a padesátým rokem věku o dvě procenta mužů více než žen. U pánů je přitom nejlepší prevencí snižování hustoty kostí zátěžové cvičení. Tam ale nepatří cyklistika. Daleko lepší v předchází osteoporóze se jeví běh a lehké posilování.

Vyplývá to z výzkumu vědců University of Mississippi, kteří testovali hustotu kostí mužů ve věku mezi pětatřiceti a padesáti roky.

Nepříjemné překvapení

Ačkoli je hustota kostí u mužů na maximu kolem třicátého věku života, asi osmadvacet procent mužů má o deset let později už nižší hustotu kostí

„Většinou si spojujeme ztrátu minerální hustoty kostí s ženami po menopauze, ale náš výzkum dokazuje, že vyšší riziko platí i pro mladší muže. Všichni muži, u nichž jsme diagnostikovali osteopenii, byli překvapení, myslím, že je to častější problém, než se obecně soudí,“ tvrdí doktorka Martha Bass z University of Mississippi.

Co se nepoužívá, to chátrá

Z výzkumu vyplývá, že nejlepší hustotu kostí měli muži, kteří provozovali pravidelně zátěžové cvičení – běh a lehčí posilování. Muži jezdící pravidelně na kole ale z řídnutí kostí vyjmuti nebyli. Jízda na kole nedostatečně vyvíjí tlak na opornou soustavu.

„Tělo vystavované zátěžovému cvičení je nuceno držet si silné kosti. Opravdu tady platí jednoznačně, že pokud se něco nepoužívá, tak to zchátrá,“ dodává doktorka Bassová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat