Pojídáním zpracovaných potravin se zvyšuje riziko infarktu a mrtvice

Čím syrovější a méně tepelně zpracované potraviny jsou, tím lépe pro zdraví člověka. Vysoce zpracované potravinářské výrobky – uzeniny, hotová jídla, konzervy, cereální lupínky, chipsy z mouček a směsí, cukrovinky a jiné, jsou pro tělo zlo.

Francouzští vědci prokázali, že konzumace takových potravin souvisí s paradoxem sytosti. I když jsou energeticky bohatší – kvůli zpracování se z nich snadno vstřebávají živiny bohaté na energii – lidé se po nich cítí méně nasycení. Signály pro centra v mozku jsou slabší a přicházejí později. Lidé tak snědí takových potravin mnohem více než potravin přirozených – neopracovaných nebo jen slabě pozměněných varem, dušením či pečením.

A pokud člověk sní čtyři porce takových potravin denně, riziko předčasného úmrtí na choroby srdce se zvýší o dvaašedesát procent. A každých deset procent těchto potravin navíc v celkovém denním příjmu zvýší riziko infarktu a mrtvice o dvanáct procent.

„Doporučení pro veřejnost je jasné, jezte méně ultra zpracovaných potravin a více syrových nebo jen málo upravených potravin,“ tvrdí autoři z Pařížské univerzity.

Ňadra v ohrožení

Pravidelná konzumace polotovarů navíc zvyšuje u žen výrazně riziko rakoviny prsu. Jednoduše proto, že tyto potravinářské výrobky obsahují látky způsobující záněty v těle. Zvyšují riziko poškození DNA a tím také riziko onemocnění rakovinou prsu.

Podle Americké společnosti pro klinickou onkologii ženy konzumující nejvíce potravinářských výrobků způsobujících záněty jsou ohroženy rakovinou prsu o devětatřicet procent více než ženy, které jedí zdravě a potravinářským polotovarům a hotovým pokrmům se zcela vyhýbají. Navíc ženy konzumující tyto výrobky onemocní až třikrát častěji agresivní formou rakoviny prsu.

„Konzumace uzenin a masných výrobků, rychlého občerstvení a sladkostí jednou nebo dvakrát do týdne vám zřejmě neublíží. Ale obecná rada pro zdravé stravování je dobrým přístupem k prevenci rakoviny. Jezte ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny denně, ryby, luštěniny a ořechy třikrát až čtyřikrát týdně. Červené maso je jednou nebo dvakrát týdně. A vyhněte se co nejvíce uzeninám, polotovarům a rychlému občerstvení, průmyslovému pečivu z pekáren, sladkostem, slazeným nápojům a tučným výrobkům,“ uvedla profesorka Adela Castello z Institutu zdraví Karla III. ve Španělsku, která se na výzkumu podílela.

Zdroj: researchgate.net







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat