Chronické bolesti, záněty či deprese: Vyzkoušejte kurkumu

Lidé se čím dál častěji odvracejí od chemie a přiklánějí se k léčbě pomocí přírodních produktů. Mezi vyhledávané „léky“ se v poslední době řadí i kurkuma. Nejenže má schopnost dokonale dochutit naše pokrmy, má také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.

Laciné bohatství

S kurkumou se nejčastěji setkáme v podobě žlutooranžového prášku, který dodává našim pokrmům exotickou, jemnou a jemně nahořklou chuť. Kouzlo kurkumy spočívá především v obrovském množství antioxidantů, jejichž největší část zastupuje kurkumin, který si dovede poradit s nejrůznějšími lidskými neduhy.

Kurkumu seženete v každém větším obchodě nebo ve specializovaných prodejnách s kořením či zdravou výživou.

Proti zánětům

Konzumace kurkumy přináší obdobné účinky, jako například ibuprofen. Nejenže tedy mírní bolest, zároveň léčí záněty a pomáhá jim předcházet. A to nejen v případě akutních obtíží, ale i při dlouhodobých, chronických onemocněních, jakými jsou například osteoartróza, onemocnění střev, nebo dokonce lupenka.

Demence a deprese

Kurkumin má také schopnost mírnit projevy stařecké demence či Alzheimerovy choroby. Pomáhá zlepšovat paměť a příznivě ovlivňuje mozkové procesy, které zapříčiňují spouštění depresí či migrén. Kurkumin celkově podporuje správnou funkci mozku, zlepšuje schopnost soustředění a napomáhá regeneraci po mozkových příhodách.

Jak ji užívat?

Kurkumu lze samozřejmě konzumovat v nejrůznějších pokrmech, dle průzkumů lékařů je však vhodné ji, pro posílení účinku, kombinovat zejména s oleji, v jejichž tucích je kurkumin snadno rozpustný, nebo s pepřem, který zabrání vstřebávání kurkuminu v nesprávných částech trávicího traktu. Lze ji také konzumovat v podobě čajů.

Denní dávka

Přestože zní povídání o blahodárných účincích kurkumy jako zázrak, nic se nemá přehánět. Doporučená denní dávka je maximálně jedna čajová lžička na dospělou osobu denně. V případě nadměrného užívání riskujete potíže se žlučníkem či ledvinovými kameny. Kurkumě by se také měly vyhýbat těhotné a kojící matky a také diabetici. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:01
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:07
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat