Finská sauna zatěžuje srdce stejně intenzivně jako cvičení

Pětadvacet minut pobytu ve finské sauně se rovná jedné lekci na veslovacím stroji v posilovně. Tvrdí to němečtí fyziologové, kteří provedli přesná měření činnosti srdce a cév v obou případech. U osob, které byly ve finské (suché) sauně pětadvacet minut, došlo k takové zátěži na srdce a cévy jako u osob, které jely na veslovacím trenažéru v posilovně.

Po odchodu ze sauny a ochlazení v nádrži s ledovou vodou došlo k výraznému poklesu krevního tlaku a pozitivním změnám ve funkci cév. Opět to bylo srovnatelné s účinky intenzivního cvičení v posilovně.

Ačkoli je tedy sauna rovna aerobnímu cvičení v účinku na cévy, nemá žádný vliv na hubnutí a spalování energie. Nezahrnuje totiž činnost svalů, které by energii spalovaly. Rowing, jízda na kole či běh jsou tak pořád zdravější než sauna. Sauna ale může být doplňkovou formou péče o zdraví srdce a cév.

„Pobyt v sauně je fyzická zátěž na srdce. Její dlouhodobé účinky jsou podobné jako při sportu a cvičení,“ tvrdí doktor Sascha Ketelhut z Martin-Luther-Universität v Halle-Wittenbergu.

Pro zdravé plíce

Finové nedají na saunování dopustit. Je to pro ně během dlouhých zim stejně běžná procedura jako pro našince venkovní koupání v létě. Dopřávají si ho vlastně ještě častěji, mnozí i několikrát týdně, a také díky tomu mají mnohem méně potíží s plícemi a zřídka trpí zápalem plic. Vědci z finského Kuopia a anglického Bristolu prokázali, že saunování skutečně snižuje riziko onemocnění infekcí plic.

U mužů, kteří si saunu dopřejí alespoň dvakrát týdně, se riziko zápalu plic sníží o třicet procent, pokud do extrémně horké místnosti chodí čtyřikrát týdně, riziko je nižší o čtyřicet procent. A snižuje se také riziko jiných infekcí dýchacích cest, a dokonce i astmatu.

„Tyto důkazy se přidávají k dalším poznatkům o blahodárných účincích sauny na akutní i chronické nemoci. Sauna je příjemná a uvolňující činnost. Je to bezpečná a většinou lidí dobře snášená procedura,“ tvrdí autoři.

Sauně by se ale měli vyhnout lidé s chorobami srdce a cév či s velmi nízkým tlakem. Po odchodu ze sauny jim totiž tlak klesne ještě níž, než byl před příchodem do ní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat