Jak se v horkých dnech ochladit: Pozor na větráky a klimatizaci

Léto je v plném proudu a většina z nás řeší potíž, jak se v parných dnech ochladit. Větráky a klimatizace jsou nepochybně skvělým pomocníkem, mohou nám ale přivodit nepříjemné zdravotní potíže od nachlazení, až po blokády páteře nebo anginu. Existují naštěstí i jiné způsoby jak své tělo zchladit šetrněji.

Zatemněte

Základem úspěchu je nepustit horko do bytu nebo kanceláře tak dlouho, jak jen to je možné. Zatáhněte žaluzie nebo závěsy a okna nechte zavřená. Větrejte jen ráno a večer, když je vzduch chladnější.

Dobrým pomocníkem je i mokré prostěradlo umístěné do oken místo závěsů. Pomůže vám zchladit horký vzduch proudící do místnosti.

Chlaďte odspodu

Lidskému tělu nejvíce prospívá ochlazování končetin. Namočíte-li si nohy do nádoby s chladnější vodou, bude vám hned mnohem lépe. Nestůjte ale v lavoru celý den. Vždy nohy na pár minut ponořte a až se vám uleví, opět je na chvilku vyndejte, jinak riskujete nachlazení.

Pomáhá také přemístění matrací na zem, kde je nejchladněji. Při spaní za horkých letních nocí si můžete ulevit i tím, že před ulehnutím dáte na pár minut prostěradlo do mrazáku.

Pozor na studené!

Ačkoli je nám horko a uvítáme vychlazené nápoje nebo zmrzliny, s jejich konzumací to nepřehánějte. Lepší je popíjení zchladlého čaje nebo obyčejné vody s citronem či plátkem okurky. Tyto nápoje vás osvěží a vyhnete se teplotním šokům a potížím s bolestí v krku.

Na ručníky zapomeňte

Po sprchování se neutírejte, ale nechte vodu na těle uschnout. Tření ručníkem tělo prokrvuje a bude vám co nevidět ještě větší horko. Když ale necháte kapky na těle zasychat postupně, vaše tělo se příjemně ochladí a svěží pocit přetrvá delší dobu.

Úprava jídelníčku

Ochladit organismus můžeme i pomocí správného jídla. Osvěžující jsou například chlazené bílé jogurty, nejrůznější saláty, čerstvá zelenina, ale také česnek, který podporuje pocení, tím pádem rychlejší ochlazování organismu. Vyhněte se sladkým a těžkým jídlům, smaženým pochoutkám a omáčkám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:39
194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat