Léto je v plném proudu. Zjistěte, jak se chránit před úpalem

Úpal, vyčerpání z tepla, teplotní kolaps a úžeh. To jsou nejčastější letní nepříjemnosti, jež mohou postihnout každého! Pokud si myslíte, že vás před těmito zdravotními problémy ochrání vyhýbání se přímému polednímu slunci, jste na omylu! Někdy se vám může udělat špatně i v práci. Nenechte to dojít tak daleko!

Sluneční záření má bezesporu blahodárný vliv na lidské zdraví. Ale jak se říká, s ničím se to nemá přehánět! Nezapomínejte na to, že před sluncem je třeba se také dostatečně chránit. K přehřátí organismu totiž může dojít skutečně rychle. Úpal se obvykle projevuje malátností či závratěmi. Přidat se mohou i bolesti hlavy. Jak něčemu takovému předejít?

Riziko hrozí i v zaměstnání!

Lidské tělo se za normálních okolností ochlazuje pocením. Pakliže ochlazovací mechanismus těla selhává, například v důsledku vysokých teplot, dochází k celkovému přehřátí organismu. Při narušení termoregulační schopnosti organismus nedokáže dostatečně odvádět přebytečné teplo. Následně vzniká úpal. Jeho příčinou je zejména dlouhodobé setrvávání v prostředí s vysokou teplotou. Nemusí se však jednat jen o pobyt na přímém slunci!

Rizikové je i horké a špatně větrané prostředí, ve kterém je navíc vysoká vlhkost vzduchu. Vznik úpalu za těchto okolností podpoří také větší fyzická aktivita, neprodyšné oblečení a nedostatek tekutin. Postihnout přitom může v podstatě každého. Více ohroženy jsou však děti do 4 let, starší jedinci, těhotné ženy či osoby trpící kardiovaskulárními nebo respiračními onemocněními. Do rizikové skupiny lze také zařadit lidi s nadváhou.

Úpal versus úžeh. Jak je poznat?

Postižený nejprve začne pociťovat únavu a malátnost. K tomu se obvykle přidají závratě, nevolnost či přímo zvracení. Příznakem je i zvýšená teplota, a to až nad 40 °C, bolest hlavy, žízeň a křeče. U jedince lze zpozorovat zrychlené dýchání a puls nebo dezorientaci. Pokožka je bledá, suchá a horká. Charakteristická je také absence potu, což je důsledek selhání ochlazovacích mechanismů těla. Někdy dochází dokonce ke ztrátě vědomí.

Úžeh se obvykle nepovažuje za vážný zdravotní problém, zvlášť pokud je člověku poskytnuta první pomoc a symptomy přehřátí pominou. Ve vážných případech však může mít i horší následky, jako jsou například k nervové poruchy, poškození mozku, či dokonce smrt! Dost důvodu k tomu, abyste nepodceňovali prevenci, nemyslíte?

Prevenci zajistí voda, oděv i relax

Různým zdravotním problémům byste měli v první řadě předcházet. Je to totiž mnohem jednodušší, než později řešit vzniklé komplikace. V poledních hodinách se během horkých dnů vyhýbejte přímému slunci. Nezapomínejte na pitný režim! Dostatek tekutin v těle zajistí i pocení, díky čemuž se organismus dokáže účinně ochlazovat.

Volte spíše nesycené a neslazené nápoje. Tekutiny si stačí dopřát v menších, ale pravidelných dávkách. Vysokým teplotám však přizpůsobte i svůj oděv. Vsaďte na přírodní materiály, jako je bavlna nebo len, pod kterými může pokožka dýchat. Nezbytností je i pokrývka hlavy!

Klobouky jsou přece stále moderní, stačí najít ten pravý. Pokud je venku skutečně teplo, větší fyzickou námahu raději omezte. V případě, že všechna preventivní opatření selhala, nebo jste se prostě jen „pozapomněli“ na sluníčku o něco déle, nepanikařte!

Účinná první pomoc

Jakmile ve svém okolí zaznamenáte na někom příznaky úpalu, postiženého nejdříve přesuňte do stínu a uložte do polosedu, případně mu svlékněte nadbytečné vrstvy oblečení. Následně se snažte snížit tělesnou teplotu. Potřebné je doplnění chybějících tekutin. Jedinci podávejte čistou nebo minerální vodu, vychlazený čaj nebo mírně osolený nápoj. Zapomeňte na alkohol nebo jakékoli léky! Ochlazení těla zajistí i studené obklady na zátylek, krk a slabiny. Účinná je studená sprcha, s ledem však opatrně. Důležité je totiž snižovat teplotu postupně, aby nedošlo k šoku. Je-li osoba v bezvědomí, uložte ji na bok do stabilizované polohy a přivolejte lékařskou pomoc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat